Hopp til innhold

Bjørndalen mangler det meste til sitt nye lag - jakter smøreteam i Norge

LILLEHAMMER/OSLO (NRK): Det nærmer seg sesongstart, og Kinas trener Ole Einar Bjørndalen har ennå ikke greid å sette sammen et smøreteam til sitt nye lag.

Ole Einar Bjørndalen

KINA-TRENER: Ole Einar Bjørndalen jobber for å få alt på plass til sesongen begynner.

Torsdag slapp Bjørndalen den overraskende nyheten om at han er blitt den nye landslagssjefen for det kinesiske OL-laget i skiskyting.

Fredag var skiskytterlegenden på treningssamling i Lillehammer med noen av utøverne sine. De siste ukene har han jobbet hardt for å kunne stable det kinesiske laget på beina til sesongstart.

Men mye gjenstår.

– Per dags dato er det ingenting, sier han til NRK.

– Fra ski til staver og smøreteam. Vi har jo bare holdt på en måneds tid med det, men det begynner å nærme seg nå, så det blir spennende å se hva vi greier å lande på, innrømmer Bjørndalen.

Les også: Amnesty advarer Bjørndalen: – Kan bli brukt av Kina

Erik Bartlet Kulstad tv og Torstein Torgersen th

BJØRNDALEN-HJELPERE: Erik Bartlett Kulstad (t.v.) og Tobias Torgersen (t.h.).

– Ikke enkelt

Noe er riktignok kommet på plass. Bjørndalen og Darja Domratsjeva har begge underskrevet kontrakter på at de skal jobbe med det kinesiske laget frem mot OL.

Bjørndalen blir hovedtrener, med ansvar for både kvinnenes og mennenes lag, mens kona, Domratsjeva, får ansvar for kvinnenes lag.

De to får også med seg nordmennene Tobias Retvik Torgersen, Anders Bratli og Erik Bartlett Kulstad i støtteapparatet.

Men smørere mangler altså det kinesiske laget, og det begynner så smått å bli kritisk for Bjørndalen og laget hans.

– Vi må jo finne riktige mennesker og riktig team. Det er ikke enkelt når det er sent på året og veldig mange smøreteam er satt, innrømmer han.

Bjørndalen utelukker ikke at han tar med seg flere nordmenn til Kina - om han finner noen som kan være med.

– Vi har mange gode folk i Norge, men problemet med mange av de gode norske smørerne er at de har jobb i dag. Så det er mulig at vi må se utenfor Norges grenser også. Men den største ressursen ligger i Norge.

Kinesiske landslaget skiskyting

GOD STEMNING: Ingenting å si på humøret til de kinesiske utøverne og tolkene fredag.

– Ferrari og Fiat

Den ferske treneren ler rått når han blir bedt om forklare forskjellen på et lag med og uten smøreteam.

– Det blir som å kjøre en Ferrari og en Fiat 500, smiler han.

I tillegg er det også visse språkutfordringer i det nye samarbeidet. Bjørndalen og trenerteamet må blant annet få hjelp av tolk i kommunikasjonen med utøverne sine under treningsøktene.

– Det blir mye gjennom tolk, men jeg synes det går fint. Men det er en læringsprosess. Jeg er vant å til å coache på norsk, i tillegg må vi lære opp tolkene til å forstå skisporten. Det er en prosess som tar litt tid, sier Kulstad.

Det er altså store utfordringer som ligger foran Bjørndalen og hans trenere, og ifølge ham selv er det en nesten umulig oppgave han nå tar fatt på.

Men jeg hadde ikke tatt jobben hvis det ikke var muligheter, understreker han.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal