Dagsturhytter vil fremme folkehelsen i Hordaland

POPULÆRT: Hyttene har på kort tid blitt et populært tilbud med gode resultater i Sogn og Fjordane, skriver Geir Kjell Andersland (V) (bildet).
  • Geir Kjell Andersland
    Gruppeleder for Venstre i Vestland fylkesting
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel
iconDebatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av BTs debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Vi i Vestland Venstre vil arbeide for at folkehelseperspektivet skal påvirke alle samfunnsområder. Vi vil ha konkrete tiltak som gjør folk i stand til å bevare og bedre sin helse, og forebyggende tiltak rettet mot særlige risikofaktorer i mennesker liv og virke.

Gode eksempler på forebyggende og helsefremmende tiltak er nullvisjon for omkomne i trafikken og nullvisjon mot selvmord.

Et nytt og spennende initiativ er vedtaket i Hordaland fylkesting i juni i år, om å bevilge to millioner kroner til å bygge ti dagsturhytter.

Prosjektet ble satt på den politiske dagsorden i Hordaland etter mitt innlegg om temaet i fylkestinget i mars. Det var igjen inspirert av erfaringene fra det vellykkede dagsturhytteprosjektet i Sogn og Fjordane.

UTSIKT: Dagsturhytten i Fjaler har fått navnet Vidsyn.

Prosjektet er presentert slik: «Dagsturhytten er eit lågterskeltilbod for turgåarar – ein plass for å eta matpakka si, få litt varme i seg og bla i bøker. Kvar hytte har eit nynorsk turbibliotek med mange ulike bøker.»

Hyttene har på kort tid blitt et populært tilbud med gode resultater i Sogn og Fjordane, og prosjektet skal evalueres av Vestlandsforskning. De skal blant annet undersøke om dagsturhyttene har rekruttert nye grupper blant turgåerne.

I Hordaland er det laget en søknadsordning med sikte på etablering av slike hytter i kommunene på grunnlag av nærmere betingelser og retningslinjer, i hovedsak sammenfallende med praksis i nordfylket. Målsettingen er etter hvert å få etablert en hytte i hver av kommunene i dagens Hordaland.

Realiseringen forutsetter et spleiselag mellom fylkeskommunen, den enkelte kommune og Sparebankstiftinga i Sogn og Fjordane, som gjerne vil bidra til at suksessen fra Sogn og Fjordane nå gjenskapes i Hordaland.

Vår oppfatning er at dagsturhytteprosjektet kan bli et forbilledlig bidrag til å fremme folkehelsen i alle kommunene i Vestland fylkeskommune.

Publisert: