Vinteren blir stadig kortere i Norge: 18,6 grader på Åndalsnes og 3 grader på Sicilia

Først satte Åndalsnes ny norgesrekord for høy temperatur i januar med 18,6 grader. Så fulgte Sunndalsøra etter med 19,0 grader. Vinteren er blitt 14–30 dager kortere i Norge.

 Det italienske ekteparet Maria Rosa og Elio Scarfi har i løpet av 20 år feiret jul på Åndalsnes en rekke ganger. Det italienske ekteparet har sønn og svigerdatter og barnebarn på Åndalsnes.

– Vi ringte Sicilia, og der var det kun tre plussgrader, forteller ekteparet Maria Rosa og Elio Scarfi som de siste 20 årene har feiret jul på Åndalsnes en rekke ganger.

Mens de spaserte rundt i sommerklær, kunne de ikke annet enn å le av meldingene fra hjemlandet. Europa er snudd på hodet, varmerekordene ble satt her langt oppe i nord.

– Når det er så sterk fønvind som nå, blir det spennende å se om vi kan komme enda høyere eller om dette var maks, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB.

Her bader Raumas ordfører, Yvonne Wold, 1. januar. – Friskt, men varmt i luften, skriver ordføreren på Facebook.

Rekorden som først ble slått med 18,6 grader på Åndalsnes torsdag, har stått siden 1989. Da ble det i januar målt 17,9 grader i Tafjord på Sunnmøre.

– Det er som en fin sommerdag i Nord-Norge, sier Granerød.

– De kan ta på seg shortsen nå i morgentimene, så får vi se hvor lenge temperaturen er så høy.

I Rauma kommune kastet ordfører Yvonne Wold (SV) seg i vannet. Friskt i sjøen, men varmere i luften med 18 grader pluss, var hennes oppsummering. Hun tror at folk i kommunen gleder seg over det fine været.

– Men vi er en kommune for friluftsliv, og mange går toppturer. De må være forsiktige, for det er varslet stor snøskredfare i fjellet, sier hun.

Det ble målt 18,6 grader i Åndalsnes torsdag.

Varmt også i Trøndelag

De rekordmilde luftmassene preger også Trøndelag. Torsdag morgen ble det satt ny varmerekord for januar i Trondheim, skriver Adressa.no.

Mellom klokken 06 og 07 viste gradestokken ved målestasjonen Trondheim – Voll 10,2 grader. Det er den høyeste temperaturen som er målt på Voll i januar siden målestasjonen ble etablert i 1923.

Den tidligere rekorden var på 10,1 grader, fra 31. januar 1950.

Forsker: En klar klimatrend

Også i fjor vinter var det varmt på Nordvestlandet, med varmerekorder flere steder.

– Betyr det at vi ser en klimatrend, mer enn bare naturlige værvariasjoner?

– Ja, sier klimaforsker Reidun Gangstø Skaland ved Meteorologisk institutt.

– Det er blitt varmere, og det blir stadig varmere. Vinteren blir kortere. Det er en tydelig trend i Norge. I gjennomsnitt er antall dager med grader under null redusert med over en halv måned. Men det er stor variasjon, og flere steder er antall dager med minusgrader redusert med mer enn en hel måned sammenlignet med forrige normalperiode fra 1960 til 1990. Klimaendringene gjør at denne trenden vil fortsette, sier Reidun Gangstø Skaland.

I tillegg til færre dager med skiføre betyr milde vintre med regn økt rasfare:

– Mange steder vil skiftet mellom mildt og kaldt vær føre til større snøskredfare og økt risiko for jord- og sørperas, sier klimaforskeren.

T-skjortevær i Åndalsnes sentrum.

Varmt flere steder

Ordfører Ståle Refstie i Sunndal kommune, der den ferske norgesrekorden på 19 grader ble målt, kunne nyte vinterdagen i T-skjorte torsdag formiddag. Han sier til NTB at området er godt vant til varmerekorder om vinteren.

– Vi har varmerekordene for desember og februar allerede. Så om vi ikke blir slått i dag, har vi rekorden for alle tre vintermånedene.

Han forteller at værstasjonen var ute av drift i lengre tid, men at det i høst ble satt opp ny.

– Da tenkte vi at nå skal vi være med og konkurrere om rekordene igjen, og det tok neimen ikke lang tid, sier Refstie.

Selv om de har «mye moro» med rekordene, og det setter kommunen på kartet, mener han imidlertid at det ikke er ønskelig med nye vinterrekorder.

– Når det er varmt på hele Nordmøre og Vestlandet, så er det jo til ettertanke med tanke på klimaforandringene, sier han.

Ordfører Ståle Refstie i Sunndal kan fint holde varmen i kortermet skjorte torsdag formiddag

Hos tidligere rekordholder Tafjord er det målt 17,7 grader torsdag morgen.

– De stedene har ofte høye temperaturer. Det er en fønvindeffekt som gjør at luften varmes opp når den kommer ned igjen fra fjellet, sier meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB.

Han forteller at de tidligere varmerekordene er satt mot slutten av januar.

– Det har også vært andre år der vi har opp mot 16–17 grader i disse områdene, men det er første gang vi måler over 18 grader på denne tiden. Det er absolutt en rekord å ta med seg videre, mener Granerød.

Ifølge meteorologen vil «sommerdagen» vedvare så lenge vinden varer.

– Den kommer til å gi seg noe utover dagen. Det betyr nok at temperaturen også vil gå sakte, men sikkert nedover. Men det vil absolutt bli en mild og varm dag i dette området.

Åndalsnes i Rauma kommune hadde en kort periode torsdag den nye varmerekorden for januar med hele 18,6 grader. Her fra det mye omtalte fjellpartiet Veslemannen, ikke langt fra Åndalsnes.

Tror det blir mildvær til slutten av mars

For mange nordmenn har vinteren så langt vært mild og våt. Skal vi tro klimaforskerne, er det mye som tyder på at dette vil fortsette.

– Både langtidsvarselet, vanlig værvarsel og sesongvarselet peker i den retningen. Slik det ser ut akkurat i dag, ligger det an til å bli en mild vinter frem til slutten av mars, sier klimaforsker Erik Kolstad ved Norce og Bjerknessenteret for klimaforskning ved UiB til NRK.

Han peker på global oppvarming som en årsak til at vintrene blir mildere i Norge.

Tips oss