Svensk tog-app gjorde Kongsvinger til King Wings

Melding om buss for tog fikk veldig overraskende internasjonal schwung.

Det oppsto forsinkelser på toget fra Stockholm til Oslo fredag. Alt gikk fint gjennom Sverige, men så kom beskjeden til de reisende om at sluttetappen fra Kongsvinger til Oslo måtte tas med buss.

Marie Greve Lomsdalen, som sammen med sin mor var på vei hjemover fra Stockholm, gikk inn på det svenske jernbaneselskapet SJs app for å finne ut mer.

– Det var da vi fikk oss en god latter, forteller Lomsdalen.

Hun fikk SJs instruksjoner på engelsk. Bussen ville gå fra «King Wings» klokken «9pm» og komme til Oslo 22.31.

Ah, det kjente tettstedet «King Wings». #bussfortog https://t.co/cygNvW3Ztw

Det inntrufne skyldtes «a natural event», senere i teksten presisert til en «nature incident», altså noe som hadde med naturforhold langs skinnegangen å gjøre.

King Wings

Oversettelsen av Kongsvinger til King Wings skal lokalt være lite kjent fra før.

Oversettelsen hadde sin elektroniske forklaring, naturligvis.

«Tekstene er direkte oversatt fra svensk. Vennligst merk at kvaliteten på oversettelsene kan variere», sto det nederst på appen, på engelsk.

En informasjonsmedarbeider i Statens Järnvägar humret vennlig i telefonen da Aftenposten tok kontakt om saken lørdag kveld. En redegjørelse fra togselskapet måtte vente til søndag, men da kom den:

– Som man jo også kan lese lengst nede i teksten, oversettes tekstene automatisk av en robot, noe som gjør at det innimellom kan dukke opp denne typen engelske navn på våre nordiske steder. For øvrig er informasjonen korrekt. Skulle noen ha fått seg en god latter, er det bare hyggelig, skriver SJs Lina Edström.

Engelsk også sørover

SJ, som lenge har kjørt tog mellom Stockholm og Oslo, har etter en anbudsrunde også vunnet retten til drift av Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen og Saltenpendelen. Selskapet overtar trafikken på disse linjene i juni.

Fra årsskiftet overtok det britiske selskapet Go-Ahead trafikken på Sørlandsbanen. Toget går gjennom Kongsberg i Viken fylkeskommune, eller King’s Mountain, som byen ikke heter på engelsk.

PS !

King Wings er i Sverige en rett hos gatekjøkkenkjeden Burger King, melder en leser. Det bidrar ikke til å svekke forvirringen.