Russland: Norge bryter Svalbardtraktate

Det russiske utenriksdepartementet anklager norske myndigheter for å bryte Svalbardtraktaten, ifølge NRK.

Ny-Ålesund på Svalbard.

Russland uttrykte tidligere i februar sin misnøye over måten Norge forvalter deler av Svalbardtraktaten på, spesielt knyttet til norske restriksjoner på russisk helikopterbruk, samt fiskevernsonen og verneområdene.

Nå drar Russland ytterligere til i ordbruken og anklager norske myndigheter for å bryte traktaten.

– De siste årene har Oslo faktisk brutt betingelsene i Svalbardtraktaten, sier Maria Zakharova, som er talsperson for russisk UD, til NRK.

Russlands utenriksminister Sergei Lavrov har i et brev til sin norske motpart Ine Eriksen Søreide (H) skrevet at landet har planer om å styrke sin tilstedeværelse på Svalbard, og han ba om et møte for å diskutere en lang rekke ting stormakten mente å være misfornøyde med.

– Ikke riktig

Norsk UD har foreløpig ikke kommentert de nye russiske utspillene, men forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) avviser kritikken.

– Nei, det er ikke riktig. Svalbardtraktaten slår fast at Svalbard er norsk territorium. Så er det samtidig slik at de som tiltrer traktaten, skal likebehandles. Det gjør vi i aller høyeste grad, sier Bakke-Jensen til NRK.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og hennes russiske kollega Sergej Lavrov under en felles pressekonferanse i Kirkenes i oktober.

6. februar kommenterte statssekretær Audun Halvorsen brevet fra Lavrov slik i en epost til Aftenposten:

«Synspunktene som fremkommer i brevet blir jevnlig tatt opp av russisk side og er godt kjent for norske myndigheter. All virksomhet på Svalbard må skje innenfor rammene av norske lover og reguleringer. Norge konsulterer ikke med andre land om norsk myndighetsutøvelse på Svalbard».

100 år siden traktaten ble inngått

Svalbardtraktaten er en internasjonal avtale som sikrer «Norges fulle og uinnskrenkede» suverenitet over Svalbard, ifølge Store norske leksikon.

Traktaten fastsetter samtidig betingelser som Norge skal oppfylle i forvaltningen av området. Dette gjelder blant krav annet om likebehandling av borgere og selskaper fra alle land som har sluttet seg til avtalen. Det er også lagt inn begrensninger på bruk av området til visse militære formål.

Svalbardtraktaten ble inngått i 1920 og trådte i kraft i 1925. Den er ratifisert av til sammen 44 land.

Svalbard er svært viktig for Norge, spesielt med tanke på hva de enorme havområdene byr på knyttet til fiske, sa seniorforsker Andreas Østhagen ved Fridtjof Nansens Institutt til NRK tidligere i måneden.

– Svalbard ligger også midt mellom Russland og Nord-Amerika og er strategisk viktig dersom en konflikt skulle oppstå, sier han.