Konkurransetilsynet vurderer å ta i bruk kriselov – har ikke vært brukt siden Lillehammer-OL

Tilsynet advarer leverandører som forsøker å utnytte coronakrisen.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den siste tiden har Konkurransetilsynet fått flere henvendelser om «uforholdsmessig store prisøkninger» på enkelte varer i forbindelse med coronakrisen.

– Vi følger det som skjer i markedene bredt. I utgangspunktet gjelder dette nå varer som har med forbrukernes helse i dagens situasjon, men det kan også dukke opp andre ting som vi ikke har tenkt på nå, sier konkurransedirektør Lars Sørgard til E24.

Han forteller at de blant annet har blitt kontaktet av forbrukere.

Har permittert 1425 av 1500 ansatte etter coronakrisen

Munnbind 50 ganger over normalpris

Tidligere har Bergens Tidende omtalt at Bergen kommune har fått tilbud om å kjøpe munnbind til 50 ganger normalpris. Dette tilbudet takket kommunen nei til.

Også Helse Sør-Øst skal ha fått tilbud om å kjøpe munnbind til ti ganger mer enn normalpris.

– Det er vanskelig å gi detaljer om hvor mye prisene har gått opp, det varierer. Men som et eksempel har vi mottatt tilbud på munnbind som er ti ganger høyere enn de prisene vi til vanlig betaler, sa kommunikasjonsdirektør i Helse Sør-Øst Gunn Kristin Sande til Bergens Tidende den gang.

Virke frykter at 405.000 arbeidsplasser kan forsvinne

Vurderer kriselov

Ved kriser kan Konkurransetilsynet ta i bruk pristiltaksloven. Loven forbyr urimelige priser og forretningsvilkår, og gir adgang til å regulere priser på viktige varer og tjenester.

– Vi er i en ekstrem situasjon nå. Denne loven brukes sjelden. Forrige gang var under Lillehammer-OL, da vi satte en makspris på overnatting, forteller Sørgard til E24.

I pristiltaksloven heter det at det ert forbudt «å ta, kreve eller avtale priser som er urimelige».

«Heller ikke må det kreves, avtales eller opprettholdes forretningsvilkår som virker urimelig overfor den annen part eller som åpenbart er i strid med allmenne interesser,» står det videre i lovteksten.

Loven kan benyttes når det er nødvendig for å fremme en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling.

Publisert: