8. mai: Lukket arrangement på Akershus festning

Krigsveteraner skulle æres. Frigjøringsjubileet bli feiret ordentlig. I stedet blir det en lukket markering av 8. mai på en stengt Akershus festning.

Slik ser det vanligvis ut på 8. mai når frigjøringsdag og veterandag markeres. Slik blir det ikke i år, men kongen vil være til stede under et lukket arrangement.

Ingen publikummere. Ingen veteraner. Ingen tidsvitner fra andre verdenskrig. Og ingen statsråder på reise landet rundt for å markere 8. mai, slik de pleier.

Det som skulle være en storslagen feiring av frigjøringen av Norge, blir i stedet en verdig, men lukket feiring i Oslo.

8. mai har også i mange år nå vært veteranenes dag. De som i nyere tid har deltatt i internasjonale operasjoner eller på annen måte gjort seg fortjent til medalje, skulle også nå få utdelt disse på fredag.

Nå må de vente til neste år, slik veteraner og tidsvitner fra andre verdenskrig som skulle hedres, må.

Dette skjer på Akershus festning

Fredag vil Akershus festning være stengt til klokken 13.

På formiddagen vil det bli lagt ned krans ved Retterstedet, Minnelunden og ved Nasjonalmonumentet.

Til stedet er kongen, dronningen, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Videre stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen, statsminister Erna Solberg, forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité Anniken Huitfeldt og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Programmet ser slik ut:

Kl. 08.00: Forsvarssjefen heiser det norske flagget.

Selve arrangementet starter med overflyvning i regi av Luftforsvaret, salutt og «Ja, vi elsker».

Kl. 10.00: Stortingspresidenten taler ved Retterstedet, og det legges ned krans.

Kl. 10.45: Leder for utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt, taler i Minnelunden, og det legges ned kranser også her.

Kl. 12.00: Hovedmarkering ved Nasjonalmonumentet. Her vil kongen legge ned en krans, statsministeren og en representant for soldatene holder taler.

Hedres neste år

Dette har statsminister Erna Solberg tidligere uttalt om 8. mai:

– Denne dagen markerer vi de alliertes seier i andre verdenskrig. I år skulle vi feiret 75 år i frihet. Det blir stadig færre veteraner igjen fra andre verdenskrig, og vi hadde planlagt å hedre disse på 8. mai sammen med tidsvitner fra krigen. Slik kan det dessverre ikke bli på grunn av koronaviruset. I stedet har regjeringen besluttet at vi særlig skal hedre de som bidro i militær og sivil motstand, og de som sterkest ble rammet av krigens konsekvenser under neste års markering.

Enkelte kommuner har varslet egne markeringer av 8. mai.