Hopp til innhold

Slutt på storkvoter i folkefestene – norske ledere protesterte voldsomt mot drastisk forslag

Frem til nå har vi sett 15 av de beste norske utøverne på en nasjonal kvote under verdenscup på Lillehammer, i Drammen og Oslo. Men nå er det slutt på den tiden.

Kollen og Skinstad

MÅTTE INNGÅ KOMPROMISS: Norges representant i verdenscupkomiteen, Åge Skinstad (høyre), må innse at Norge ikke kan stille med like mange utøvere i renn som i Holmenkollen i fremtiden.

Foto: NTB Scanpix

– Vi har tidligere hatt et tak på nasjonal kvote på maksimalt 15 personer. Den er nå kuttet til ti, pluss at du kan ha med to utøvere som er under 23 år. Det er det viktigste sett fra norske skiløperes øyne, sier leder av langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Vegard Ulvang, til NRK.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn har følgende vurdering av avgjørelsen:

– I mine øyne er det brutalt for de nest beste i Norge. Det betyr at de får et enda trangere nåløyet for å gå verdenscup, sier han.

– Men jeg mener også at det er nødvendig hvis man ser det overordnede målet, i det store bildet, om å gjøre langrenn mer interessant internasjonalt.

9CIasuf5p9M

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her sammen med kommentatorkollega Jann Post fra sist sesong.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

For torsdag har Ulvang sammen med resten av verdens langrennsledere sittet i komitémøte for å vedta eller forkaste forslag til endringer i verdenscupen.

Blant dem et forslag fra FIS sin egen administrasjon om å redusere de nasjonale kvotene til en arrangørnasjon fra 15 til ti utøvere, hvor to av disse ti løperne skulle være U23-løpere. Med andre ord et dramatisk kutt.

15 utøvere er det antallet som til nå har vært tillatt for Norge å ta ut til rennene på Lillehammer, i Drammen og Holmenkollen. Verdenscuprenn på hjemmebane har vært ansett som en mulighet for de bak landslagsløperne til å få bryne seg på de beste. Ja, kanskje til og med vise seg frem og slå gjennom på toppnivå.

– Protesterte voldsomt

Men utenlandske konkurrenter har ikke likt utviklingen. Spesielt ett renn sist sesong har i ettertid har blitt trukket frem som et slags «versting»-eksempel på at de nasjonale kvotene er en utfordring.

Under verdenscupsprinten på Konnerud i mars, gikk 12 av 15 norske videre til kvartfinalene. Det er nesten halvparten av de som kvalifiserte seg videre fra prologen.

– Vi protesterte voldsomt på FIS sitt forslag om reduksjon. For de norske løperne bak landslagsutøverne er det stort å komme til verdenscup, sier Åge Skinstad til NRK.

To kompromissforslag

Han er Norges representant i verdenscupkomiteen og fulgte debattene sammen med langrennssjef Espen Bjervig.

Skinstad la på sin side frem ett kompromissforslag: Maks ti løpere på hjemmebane pluss to U23-løpere fra arrangørnasjonen. Det vil si totalt 12 løpere i hvert renn – uavhengig av hvor mange konkurranser en nasjon arrangerer.

Også Tyskland la frem et forslag. Der arrangørnasjonen kan stille med maksimalt 15 løpere til ett verdenscuprenn på hjemmebane, men kun seks utøvere som grunnkvote og maksimalt åtte utøvere dersom nasjonen har friplasser i form av leder av Skandinavisk cup og verdenscup, i de eventuelt resterende konkurransehelgene på hjemmebane.

Kvoteforslagene gikk til avstemning og torsdag var den klar: Norges forslag på ti løpere og to U23-løpere fra arrangørnasjonen ble banket gjennom.

_hN_1KFoZds

FIS-TOPP: Vegard Ulvang, her avbildet under Ski Tour 2020 i Trondheim sist sesong.

Foto: Terje Pedersen / NTB scan

Får juni-frist for Lillehammer-avgjørelse

Utover det har det blitt behandlet viktige, mindre viktige og det som må kalles lett, kuriøse saker i FIS’ langrennskomité torsdag.

Blant annet har verdenscuparrangørene fått frist til 15. juni å avklare om de faktisk kan arrangere renn til vinteren.

I Norge er et forslag om innreiserestriksjoner fram til 1. januar 2021 sendt på høring og skal behandles i Stortinget 12. juni. Dermed ligger skjebnen til tre verdenscuprenn på Lillehammer i desember i norske politikeres hender.

Verdenscuppoeng i stafetter

Oppsiktsvekkende er det at FIS fra og med kommende sesong trolig innfører individuelle verdenscuppoeng til utøvere i stafetter og sprintstafetter.

Sist sesong glimret utøverne som kjempet om verdenscupen sammenlagt med sitt fravær i stafettene. Emil Iversen var blant dem som ønsket fri fra lagkonkurranser for å konsentrere seg om individuelle renn.

– Det er ikke helt bestemt hvor mye det blir, men man kan se for seg at fire utøvere på et stafettlag som vinner, får 100 poeng på deling. Det vil si 25 poeng hver. Motivet bak er å øke deltakelsen fra de beste, sier Ulvang.

– For stafetter er noe av det mest spennende vi viser på TV. Men dette må godkjennes av FIS council (styret) og som det kan bli en diskusjon rundt. Det har ikke vært vanlig å gi individuelle poeng i lagøvelser.

Endrer VM-løype for herrene

I tillegg ble det i langrennskomiteen vedtatt endring av sprintløypen for herrene i neste års VM i Oberstdorf.

Den skal kjøres i den samme traseen som damene og blir dermed lettere. Argumentene handlet om at den rett og slett var for tøff og hadde for lang løpstid.

– Der har vi allerede konkludert før møtet at den skal gjøres kortere. Men vi har hatt store diskusjoner om damesprintløypene. Arrangøren har sagt at den skal være som den var i prøve-VM. Men der har jeg bedt om en egen rapport, sier Ulvang - og utdyper:

– Dameløypen er nå lik som herreløypen. Vi har en regel om løypene skal være tre minutter lange, pluss eller minus 15 sekunder. Nå kan prologtiden for damene være opp mot fire minutter på dårlig føre. Under prøve-VM var den 3 minutter og 38 sekunder på skarpt føre.

Russland nedstemt for Tour-forslag

Et forslag fra Russland om å redusere bonussekundene i sprint i lengre tourer, som Tour de Ski, ble blant annet effektivt stemt ned av blant annet Norge. Russerne ønsket blant annet 30 sekunder og ikke dagens 60 bonussekunder for sprint i tourer.

Åge Skinstad tror løpere som Johannes Høsflot Klæbo gliser over at praksisen fortsetter som før, mens løpere som Therese Johaug, Sjur Røthe og Hans Christer Holund tenker stikk motsatt.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal