Tissepausen du neppe glemmer: Her er noen av Norges fineste doer

Ett prøveprosjekt, to fjell, to arkitekter og fire toaletter førte til fødselen av Nasjonale turistveger.

Toalettet i Bukkekjerka står inne i et rom av enveisspeil. Det kan gi en noe spesiell opplevelse. Arkitekt: Morfeus AS arkitekter.
  • Jon Roar Solset

I 1999 saumfor Jan Andresen norske landeveier sammen med landskapsarkitekt Werner Harstad. De var på leting etter det unike. Andersen har nettopp blitt leder for Statens vegvesens Nasjonale turistveger.

Oppdraget startet seks år tidligere. Stortinget og regjeringen ønsket å finne ut hvordan norske veier kunne brukes til å utvikle turistattraksjoner og bidra til næringsutvikling og verdiskapning.

Et prøveprosjekt ble født: Ved bruk av arkitektur skulle de få norske veier til å skille seg ut.

To arkitekter fikk oppdraget. Jan Olav Jensen og Carl Viggo Hølmebakk tegnet fire toaletter, rasteplasser og utsiktsplattformer som skulle stå langs veiene over Sogne- og Strynefjellet.

Prosjektet ble en suksess.

20 år senere er det bygget 150 attraksjoner langs turistveiene – 40 av dem med toaletter. Innen 2023 skal det bygges 40 nye attraksjoner.

– At attraksjonene frister til Norgesferie og bidrar til levedyktige distrikter, er inspirerende for oss «turistveiarbeidere», sier Andresen.

Hereiane

Ett av Norges mest spesielle toalettbygg på Hereiane rasteplass ved Hardangerfjorden. Arkitekt: Asplan Viak – Knut Hellås / 3 RW – Susanne Pushberger.

Hvor: Dette toalettet finner du langs Nasjonal turistveg Hardanger, fylkesvei 550 i Jondal. Nærmere bestemt på Folgefonnhalvøya.

Fullført: 2008

Toalettet i Hereiane tilbyr deg muligheten til å gjøre ditt fornødne mens du skuer ut over Hardangerfjorden.

Bygget kombinerer gamle skifertradisjoner med betong og glass i sterke farger. Tak og vegger er laget av diamantsaget skifer fra Jondal, med den rue siden inn og den glatte sagsiden ut. Sagingen er gjort ekstra vanskelig ved at to av hjørnene ikke er rettvinklet.

På det fargerike fundamentet er det en liten klatrehaug som er formet etter en av fjelltoppene i bakgrunnen.

Gaularfjellet

Utsikten ved Gaularfjellet kan ta pusten fra de fleste. Bildet er fra juni 2016, kort tid etter at anlegget sto ferdig. Arkitekt: Code Arkitektur AS
Utsiktspunktet er i hovedsak bygget av en trekantet betongflate med hjørner som peker mot nord, vest og sør.

Hvor: Langs riksvei 13 mellom Balestrand og Moskog, Vestland.

Fullført: 2016

Gaularfjellet byr på mye god utsikt og dette toalettet er bygget midt i crème de la crème.

Toalettet er en del av en rasteplass og utformingen skal stimulere til fysisk bevegelse. Derfor kan man gå på, inni og opp langs de skrå betongkantene som skrår oppover. Rasteplassen skal også kunne brukes som en sosial- og kulturell arena.

Fra 700 meter over havet kan man nyte synet av fjell på 1500 meter samt dype dalfører og riksvei 13 som slynger seg oppover den bratte lien.

Gornitak

Gornitak var et lite samisk samfunn med posthus, butikk, molo, jordbruk og dyrehold. Arkitekt: Margrete Friis. Landskapsarkitekt: Berg & Dyring

Hvor: Nasjonal turistveg Varanger, Europaveg 75 ved Varangerfjorden i Finnmark.

Fullført: 2006

Bygget er basert på et steinhus som ble brukt som ammunisjonslager under andre verdenskrig. Rasteplassen ligger på land der man starter oppstigningen til Mattavarri, fjellet over. Derfor heter rasteplassen Gornitak, som er hentet fra samisk (Gorgŋetak) og betyr «oppstigning».

Gudbrandsjuvet

Servicebygget ved Gudbrandsjuvet er tegnet av Jensen og Skodvin Arkitekter.

Hvor: Riksvei 63 mellom Valldal og Trollstigen, Møre og Romsdal.

Fullført: 2010

Gudbrandsjuvet er 5 meter smalt og 20–25 meter høyt, og er dannet av elven Valldøla over flere tusen år.

Her ligger det både utsiktsplattform og kafé, samt en bro som leder besøkende ned til juvet. Broen er 80 meter lang og er en hybrid mellom hengebro og bjelkekonstruksjon.

Ureddplassen

Utformingen av alle betongelementene har myke, avrundede former og ikke rette kanter. Arkitekt for bygget: Haugen/Zohar Arkitekter. Landskapsarkitekt: Inge Dahlman / Asplan Viak AS

Hvor: Nasjonal turistveg Helgelandskysten, fylkesvei 17 i Gildeskål, Nordland.

Fullført: 2018

Grønne fjellsider og hvite tinder brer seg innover fjorden når man ankommer Ureddplassen fra vest. Om du kommer fra øst, ser du vidstrakt hav langt i horisonten, brutt av de brå og brutale fjelltoppene på Fugleøya.

Navnet stammer fra ubåten «Uredd» som sank ved stedet. Derfor er det også et krigsminnesmerke ved rasteplassen.

Her kan du se både midnattssol og nordlys fra den ni meter brede utsiktsterrassen, støpt i betong. En bred trapp med vekselvis trappe- og sittetrinn fører ned til strandsonen. Der finner du sitteplasser med flott utsikt, i ly av trafikken.

Toalettbygget er bølgeformet i betong i myke linjer som rammer inn utsikten mot nord. Veggene er av glass som lyssettes i mørket. På terrassen står det benker i marmor fra Fauske. Sokkelen av monumentet er laget av samme marmor.

Bukkekjerka

Toalettet i Bukkekjerka står inne i et rom av enveisspeil. Det kan gi en noe spesiell opplevelse. Arkitekt: Morfeus AS arkitekter.

Hvor: Fylkesvei 974 på Andøya, Nordland.

Fullført: 2018

Bukkekjerka er en fjellformasjon ved Børra i Nordland, kjent for å være en gammel samisk offerplass. Navnet stammer fra det samiske ordet «bohki», som betyr kløft og «giergie» som betyr stein.

Veien skiller havet på ene siden og bratt fjell på den andre. Fra toalettet har du utsikt mot gravrøys, hav og fjell. Toalettet har vegger av speil som reflekterer omgivelsene.

Fra rasteplassen går det flere stier til fjellene og til fyrene i området. Det er også satt opp benker med flott utsikt. Du kan også gå ned til stranden, der du kan se geologiske formasjoner med unike mønstre i fjellveggen.

Bukkekjerka rasteplass benyttes også som kulturell møteplass for historiefortellinger, minnestunder, vielser og konserter.

Lillefjord

Broen gir tilgang til fint turterreng, blant annet kort vei til fossen i Lillefjord. Arkitekt: PUSHAK arkitekter (Langeland, Drage Kleiva, Melbye, Gromholt).

Hvor: Fylkesvei 889, midtveis på Nasjonal turistveg Havøysund, Troms og Finnmark.

Fullført: 2006

Rasteplassen har to funksjoner: betjene reisende langs veien og markere starten på en gåtur til «kjærlighetsbenken» ved fossen i Lillefjord. For å påpeke dette, er broen dominerende i utsmykningen.

Broen inneholder alle servicefunksjonene til rasteplassen. Starten av broen har benker og inngang til toalettet. Materialet er valgt ut for å gjenspeile det brutale landskapet og klimaet. Broen bæres av prefabrikkert fagverk i stål. Taket er tekket i kobber og treverket er grånende.

Akkarvikodden

Servicebygg ved Akkarvikodden rasteplass i Moskenes, europavei 10, Nasjonal turistveg Lofoten. Arkitekt: Manthey Kula as. Landskapsarkitekt: Inge Dahlman.

Hvor: Europavei 10, Nasjonal turistveg Lofoten, Nordland.

Fullført: 2009

Toalettet bærer preg av horisontale flater og tydelige linjer for å gjenspeile de stupbratte fjellsidene i området. Taket slipper inn lys til rommet, som ellers er lukket fra omgivelsene.

Her finner du også benker i granitt.

Her er de resterende toalettene:

Flydalsjuvet rasteplass ligger i Geirangerfjorden. Her har du utsikt mot Laushornet (1502 meter) og Eidshornet (1629 meter). Toalettet er blant annet bygget av flere hundre år gammelt laftetømmer fra en hestestall. Arkitekt: 3RW; Sixten Rahlff.
Allmannajuvet var en sinkgruve fra 1881–1899 i Sauda. I dag er det et museum med tilhørende rasteplass. Ellers finner du kafé og stier i området. Arkitekt: Atelier Peter Zumthor & Partner.
Badestranden rasteplass ligger langs Nasjonal turistveg Jæren. Bygget for å tåle det harde været ved jærhavet. Her finner du også dusj, for dem som velger å ta seg en dukkert i havet. Arkitekt: Lie Øyen arkitekter AS.
Liasanden rasteplass finner du inne i furuskogen i Leirdalen i Lom. Arkitekt: Jensen & Skodvin.
Strømbu ligger øst for Rondane og er et fint utgangspunkt for gåturer i nasjonalparken. Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk.
Flotane rasteplass på Aurlandsfjellet får all nødvendig energi fra solcellepanelene som dekker deler av bygget. Arkitekt: Lars Berge / LJB AS.
Steinsdalsfossen rasteplass i Hardanger. Her kan du gå bak selve fossefallet uten å bli våt. Arkitekt: Jarmund/Vigsnæs AS. Landskapsarkitekt: Grindaker AS.
Skjervsfossen finner du Granvin og Voss i Hordaland. I tillegg til toalett er det stier og utsiktspunkt i området. Arkitekt for toalettbygget: Fortunen v. Nils J. Mannsåker Landskapsarkitekt: Østengen og Bergo AS.
Toalettbygget på parkeringsplassen ved Fossli og Vøringsfossen. Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk.
Ved Linge fergekai ligger det et toalett med venterom og frukthage. Gjennom vinduet i karnappen kan man se Norddalsfjorden fergen går i til Eidsdal. Arkitekt: Knut Hjeltnes.
Mellom Steinfjorden og Ersfjorden på Senja i Troms og Finnmark, ligger Tungeneset rasteplass. En gangbane i sibirsk lerk leder ut mot svabergene med utsikt mot Okshornan. Arkitekt: Code arkitektur AS.
Også Jektvik rasteplass ligger ved en fergekai, nærmere bestemt ved Værangen i Rødøy kommune i Nordland. Bygget er kledd i glassfiber som slipper inn lys. I mørketiden lyser bygget opp. Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk.
På yttersiden av Senja finner man en vakker, hvit og finkornet sandstrand, omgitt av spisse og høye fjell. Toalettbygget er for de lokale kjent som «gulldassen».
Eldhusøya rasteplass langs Atlanterhavsveien i Møre- og Romsdal byr på kafé og fine muligheter for spaserturer. Utsiden er dekorert med vinduer som forestiller en sildestim. Arkitekt: Ghilardi+Hellsten arkitekter AS. Landskapsarkitekt: Asplan Viak AS.
Eggum fiskevær finner du i Lofoten i Nordland, på yttersiden av Vestvågøy. Rasteplassen er formet som et amfi og byr på gode muligheter for å se midnattssol. Steinbygget på toppen er en gammel tysk radarstasjon, kalt Borga. Arkitekt: Snøhetta AS.
Ved Sjona i Nordland ligger Hellåga rasteplass. Følg trappetrinnene langs svabergene ned til havet og ta deg et pust i bakken på en av benkene. Eventuelt kan du ta frem fiskestangen og dra i land en middag. Arkitekt: Nordplan AS, Arild Waage.