VIF-stjernen som forsvarer ALT ved Oslo – nesten

Fra Lille Tøyen til Hamar og Notodden: Vålerenga-forsvarer Christian Dahle Borchgrevink måtte flytte fra byen for å oppdage alt han har å forsvare – i Oslo.

  • I intervju-serien «Mitt Oslo» får du gode bytips fra kjente, og mer ukjente, mennesker som har et nært forhold til hovedstaden (se flere artikler nederst).

Spurtende blid bykser han opp en trapp: Vålerengas eneste elitespiller fra Lille Tøyen viser vei til toppen av Intility Stadion. Høyt her øverst, over tribunene, tindrer en luftig utsikt til langt opp i Groruddalen.

– Høsten ble trist

– Rett før VIFs andre elitekamp denne utsatte sesongen: Hvordan har oppkjøringen vært?

– Norge stengte akkurat da vi holdt på å spisse fomen og gjøre oss klare for kampstart. Så ble alt snudd på hodet. Plutselig kunne vi bare trene på egenhånd. Etter hvert ble jo reglene myket opp. De tre siste ukene har laget trent med fysisk kontakt. Men vi må dusje og skifte hjemme.

– Kjapt og brutalt: 2019-sesongen gikk, unnskyld, rett i dass?

– Høsten ble trist, ja. Men det passer dårlig å plage seg selv med å tenke på fjoråret nå. Bare det å få spille fotball igjen, riktignok uten publikum, er en stor lettelse. Permitteringene i vår gikk ut over tilværelsen til mange spillere, økonomisk og ellers. Nå nullstiller vi oss og ser fremover. Siden i fjor har vi også fått ny trener. Med Dag-Eilev Fagermo er det ny giv. Jo, motivasjonen er på topp!

I fjor spilte Oslo-patrioten (i midten) også på U20-landslaget. Bildet er fra en kamp mot Uruguay, under VM i Polen.

Stemplet som storby-gutt

– På vegne av mer usportslige lesere: Spilleren som fikk proffkontrakt 17 år gammel, er faktisk fra Oslo øst?

– Ja, jeg vokste opp én kilometer herfra. Oslo er jeg veldig glad i. Jeg har bodd flere steder og gikk på skole på Hovseter. Som niåring begynte jeg på Vål’enga – for meg fantes ingen alternativer. Både laget og denne delen av byen betyr veldig mye.

– Utlånsperiodene til Ham-Kam og Notodden: Hvordan tar hovedstaden seg ut, sett fra mindre steder?

– Uten videre får du stempel som storby-gutt, en fyr som ikke vil bli skitten på henda. Dét er jo bare tull. Hvor nært alt er i Oslo, hvor mange tilbud og muligheter vi har her, hadde jeg ikke tenkt på før jeg flyttet. Derfor trives jeg ekstra godt på Sofienberg, der jeg nylig kjøpte leilighet: I sentrum har du alt, innenfor veldig kort radius.

– Apropos: Oslos stolthet, som VIF kaller seg selv, møter Stabæk denne helgen?

– Ja, etter at Lillestrøm rykket ned, er Stabæk det nærmeste vi kommer et derby. Å spille mot bærumslaget her i Oslo, blir ekstra kult. Jeg kan love deg at målet er å banke dem! Fremover blir det tre kamper i uken i Eliteserien, mot én under vanlige omstendigheter. Tempoet gir noen utfordringer ekstra.

Etter utlånsperioder på Hamar og Notodden: Nå trives denne Oslo-gutten enda bedre i Oslo enn tidligere.

– Samtidig forsvarer forsvarsspilleren en ekte urban livsstil?

– Absolutt. Særlig de siste årene er Oslo blitt en fantastisk fin by. Og en stor by. Folk ellers i landet har sine oppfatninger, men flere og flere flytter jo hit. Samtidig er jeg opptatt av at Oslo er mer enn sentrum: Jeg er glad i Marka, Bygdøy, fjorden, og jeg bruker naturen ofte. Jo, hovedstaden vår har virkelig alt!

VIF-SPILLERENS OSLO-FAVORITTER:

Strøk

Grünerløkka

Første gang jeg flyttet ut av Oslo, bodde jeg fem måneder på Hamar. Da skjønte jeg for alvor hvor heldige vi er som har et sånt byområde: På Grünerløkka finnes alle slags spisesteder, butikker, utesteder, små og større parker. Nesten hva du enn kan trenge: Du får det her.

Spisested

Trancher

Thorvald Meyers gate 78

Jeg er glad i biffen min. Hos Trancher får du byens beste, synes jeg. Skal du ha en skikkelig fin kveld med herlig kjøtt, er dette stedet. Et godt tips til: Husk å bestille bord.

Asiatisk mat

Monsun

Helgesens gate 14

Kjøkkenet er vietnamesisk, maten serveres i to varianter: Du kan velge mellom en vanlig restaurant og det som heter Monsun Street Food Corner. Begge steder får du mat av jevnt høy kvalitet.

Friluftsliv

Akerselva

Jeg er en latsabb som spiller fotball, i hvert fall ifølge kjæresten min. Når jeg er ferdig med trening og kamper, handler det om å restituere. På dager med ekstra overskudd passer en tur langs Akerselva fint. Særlig fra Vulkan og oppover venter mange idyller, slik som fossen ved Sagene (bildet).

Hyggested

Mathallen

Vulkan 5

Apropos Vulkan: I Mathallen trives jeg godt, særlig når jeg går tur i helgene. Stedet er perfekt for et «pit-stop» eller bare en liten snack.

Attraksjon

Kollensvevet

Holmenkollbakken

I mai gjenåpnet en attraksjon som ikke alle Oslo-folk kjenner til: Fra toppen av Holmenkollbakken kan du «hoppe» helt selv, i en såkalt «zipline». Kabelen du henger i, er over 350 meter lang. Og her får du byens desidert beste utsikt. Dette svevet gleder jeg meg til å prøve!

Attraksjon

Intility Arena

Innspurten 16

Uavhengig av min egen tilknytning til Vålerenga: Arenaen er Oslos fineste og nyeste – den sto ferdig høsten 2017. Når tribunen igjen åpner for publikum, forhåpentlig til høsten, kan du gjøre mye mer enn å se kamp: Utenfor pleier det å være mange slags aktiviteter, både for barn og alle andre. Og puben Øst blir ekstra livlig.

Turområde

Bygdøy

Når jeg vil koble av, og har litt ekstra tid, tar jeg noen ganger bussen ut til Bygdøy. Der kan du gå i skogen, langs fjorden (bildet), på strendene. Ja, Bygdøy er en ekte Oslo-perle.

Uteliv

Tijuana

Thorvald Meyers gt. 61

Mexicansk mat, drinker, spillkonsoller, masse aktivitet: Ved Olaf Ryes plass ligger et helt hus som er like artig som særpreget. På dagtid er Tijuana mest restaurant. Om kvelden blir det like mye et utested. Nevner jeg for mange favoritter på Grünerløkka? Vel, det er jo der jeg liker meg best!

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Fredrikstad00000000
1HamKam00000000
  • Champions League-kvalifisering