Over 500 samlet til engelsk fotballfest. Samtidig får norske fotballklubber kun lov å samle 200.

På Akershus festning var det onsdag rundt 550 personer som fulgte engelsk fotball på storskjerm. På norske fotballarenaer var det samtidig kun 200 som slapp inn for å se kamp.

Daglig leder Vibeke Johannesen i Brann sier at de enkelt kunne hatt flere enn 200 på stadion og likevel holde seg innenfor smittevernreglene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Onsdag kveld var det fullsatt på uteserveringen ved Akershus festning i Oslo. Det har det vært flere ganger siden åpningen for en uke siden. Opprinnelig var planen å ha 800 personer, men av smittevernhensyn har tallet på antall personer landet på 550.

Begrensingen for antall personer på et arrangement i Norge er 200 personer. Men ansamlingen av folk på Akershus festning er ikke å regne som et arrangement, forklarer Geir Oterhals i Fotballfesten.no. De samarbeider med Fursetgruppen om fremvisningen av engelsk fotball.

For å redusere trengsel og kontakt, var det kun bestilling via qr-kode som ble akseptert på festningen onsdag kveld. Publikum ble også sluppet inn i puljevis.

Oterhals forteller at de har hatt besøk av Næringsetaten i Oslo, som har ansvaret for å sjekke smitteverntiltak i Oslo, hver dag siden åpningen.

– Det er ingen som helst bemerkninger fra dem. Tvert imot så har vi fått skryt for at vi har tatt smittevern på alvor. Vi har gjort langt utover det som kreves av FHI og andre myndigheter, sier han.

Les også

AaFK-børsen: «AaFK trenger at han leverer»

Fotballfesten.no og Fursetgruppen har også på eget initiativ orientert FHI og smittevernoverlegen i Oslo om tiltakene ved uteserveringen.

– De virker fornøyde, hvis ikke hadde det vel vært stengt, sier Oterhals.

Vennene Knut Riise (fra venstre), Jon og Mats K. Meldalen hadde bestilt bord på festningen for å se sine favorittlag spille på storskjerm.

Under halvparten på norsk fotball

Samtidig som 550 personer koste seg med noe godt å drikke og engelsk fotball i Oslo-solen, er det strenge restriksjoner for hvor mange publikummere norsk fotball kan slippe inn på sine arenaer.

Norske fotballkamper går under smittevernsreglene for arrangementer, og kan kun huse 200 tilskuere.

Les også

Fridjónsson nærmer seg toppscorer-formen: – Jeg er skarpere

– Vi ser paradokset uten at vi vil legge oss bort i myndighetenes avgjørelser. Fotballklubber er profesjonelle arrangører som lett kunne håndtert smittevern innenfor de samme rammene. Det er likevel på ingen måte vårt bord, sier Oterhals.

I serieåpningen mot Haugesund var det 21.200 tomme seter på Lerkendal. Kun 200 tilskuere slapp inn.

Daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, hadde ikke hørt om den engelske fotballfesten i Oslo da Aftenposten tok kontakt.

– Vi er tydeligvis underlagt ulike regler, sier Johannesen, uten at hun ønsker å utdype mer om hva hun tenker om at engelsk fotball kan samle flere mennesker enn norsk.

På Brann Stadion kunne man sluppet inn langt flere enn de 200 som er lov i dag og holdt seg innenfor smittevernreglene.

– Vi har mange innganger og seter som ikke blir brukt. Det er ingen tvil om at det var større kapasitet innenfor smittevernreglene, sier Johannesen i Brann.

– Vi har planene klare når myndighetene gir oss lov. Det vet de, avslutter hun.

Også på Brann Stadion var det merkbart god plass da Brann tok imot Viking i andre serierunde. Kun tre innganger av 10–14 tilgjengelige var i bruk.

Forstår ikke vurderingen

Aftenposten har snakket med en rekke klubber de siste dagene. Flere stusser over at en uteservering regnes som mindre smittefarlig enn en fotballarena. En av dem er daglig leder i Viking, Eirik W. Henningsen.

«Vi er takknemlige for at vi i toppfotballen, på vegne av norsk idrett, har fått mulighet til å være pilot med tanke på trening, kontakttrening og kamper.», skriver han i en e-post.

Det var heller glissent på Viking stadion i seriepremieren mot Bodø/Glimt.

«Men vi greier ikke å forstå at ikke vi, og de øvrige klubbene, får mulighet til å slippe inn tilsvarende antall som nå er planlagt på Akershus festning på våre arenaer. Vi har vist at vi greier å ivareta smittevernseglene på en god måte, arenaene er utendørs og for vårt vedkommende har vi en tilskuerkapasitet på nesten 16000 mennesker.»

Les også

Jonas Grønner: − Det er fortsatt altfor enkelt å score på oss

«Vi håper vi snarest får mulighet til å utvide antall publikummere på våre kamper, aller helst en prosentandel av kapasiteten på de ulike arenaene. Ankomst, avgang og en eventuell evakueringssituasjon, er jeg trygg på at vi skal håndtere innenfor regelverket», skriver Henningsen.

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI) i forbindelse med denne saken, men de har foreløpig ikke svart.

Kunne håndtert over 6000

I Trondheim har daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, en klar oppfatning om at de kunne overholdt smittevernseglene for et betydelig større antall enn de 200 de kan slippe inn portene på Lerkendal når de møter Bodø/Glimt torsdag.

– Jeg synes det er litt uforståelig at det ikke er en prosentandel, men 200 på Lerkendal. Vi har ikke noe problem med å ta hensyn til smittevern for flere, sier Dyrhaug.

Lerkendal har en kapasitet på 21.421 tilskuere og har 24 separate innganger.

– Vi kan i hvert fall uten problem bruke tretti prosent av kapasiteten innenfor regelverket. I dag er det under én prosent. Det er ganske god plass, sier Dyrhaug.

I så fall ville det kunnet komme rundt 6400 på kamp på Lerkendal.

Publisert:

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt431091810
2Molde531193610
3Brann531185310
4Rosenborg43016249
5Strømsgodset43015509
  • Champions League-kvalifisering
  • Conference League-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk