Goliat-produksjonen stanset i elleve dager etter uhell på land

Da gravemaskinen i Hammerfest kuttet en høyspentledning i to, ble det trøbbel på Goliat-plattformen. Det førte til at olje for nesten 220 millioner kroner ikke ble produsert.

Goliat-plattformen ligger rundt 85 kilometer nordvest for Hammerfest. Produksjonen startet i 2016.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mandag 27. mai ble produksjonen stanset på Goliat-plattformen i Barentshavet. Grunnen var ustabil tilførsel av strøm fra land, noe som påvirket driften på installasjonen.

Strømbruddet ble utløst av gravearbeid i Hammerfest. Det kommer fram av en rapport operatør Vår Energi har sendt til Oljedirektoratet (OD).

– Det stemmer at vi fikk produksjonsstans på grunn forstyrrelser på strømnettet, og at årsaken var gravearbeid på land, bekrefter pressekontakt Jan Eirik Gjerdevik i Vår Energi overfor Aftenbladet/E24.

Kuttet kabel

Ifølge driftssjef Øyvind Hansen i Hammerfest Energi startet problemene da en entreprenør kuttet en høyspentkabel i to under gravearbeid. Dette var ikke kabelen som går til Goliat, men uhellet skjedde så nær hovedstasjonen at problemene forplantet seg.

– Dermed ble forsyningen til Goliat påvirket, sier Hansen.

Driftssjefen forteller at den ødelagte kabelen ble reparert relativt raskt.

– Konsekvensene ble ikke så omfattende for vår overordnede drift, men for Goliat ble følgene større, sier Hansen.

Les også

Sveiseproblemer i Asia for Equinors prestisjeprosjekt i Barentshavet

Les også

Staten kan være mer enn 100 mrd. i minus på olje og gass i Barentshavet

220 millioner

Produksjonen på Goliat var helt stanset i elleve dager fram til 7. juni. Deretter fulgte sju dager med redusert produksjon. Ifølge Jan Eirik Gjerdevik ble oppholdet forlenget fordi det ble utført vedlikehold som egentlig var planlagt senere i sommer.

Stansen førte til et produksjonstap på totalt 85.500 standard kubikkmeter olje. Det tilsvarer nesten 538.000 oljefat, som har en verdi på knapt 220 millioner kroner med dagens oljepris og dollarkurs.

Gjerdevik mener hendelsen ikke er et tegn på at Goliat-produksjonen er spesielt sårbar.

– Fram til denne stansen har Goliat hatt stabil produksjon over lang tid. Forstyrrelser på strømnettet kan skje, og er noe vi må regne med når vi henter strøm fra land. Ved langvarig forstyrrelse eller brudd vil vi kunne produsere vår egen strøm om bord, sier han.

Seks måneder uten stans

Goliat-feltet var i mange år en hodepine for operatør Vår Energi, tidligere Eni Norge. Plattformen var flere år forsinket fra verftet i Sør-Korea og sørget for en av de største kostnadssprekkene noensinne i norsk oljebransje.

Da den kom i drift i mars 2016, fortsatte problemene. Produksjonen var svært ustabil, og i oppstartsfasen var plattformen stengt rundt 40 prosent av tiden. Nedstengningene utgjorde mer enn 8 av 22 måneder, eller mer enn hver tredje dag.

Men Gjerdevik understreker at det nå har sett bedre ut en stund.

– Fram til denne stansen har Goliat hatt stabil produksjon over lang tid. Uforutsette hendelser utenfor vår kontroll kan alltid skje, og vi har planer og systemer for håndtere situasjoner som denne, sier han.

– Tallene for Goliat er svært gode så langt i år, og i april markerte vi seks måneder med uavbrutt produksjon, fortsetter Gjerdevik.

Hør podkast om situasjonen i oljebransjen:

Publisert: