Landets mektigste bergenser: «Bare én ting plager meg i Oslo»

En statlig strand på Bygdøy. Vestlandsbrus på Vippa. Spøkelseshunden på Akershus festning: Nå skal statsminister Erna Solberg kommentere Oslo som ferieby – for nordmenn.

Hele året går H.M. Kongens øverste rådgiver tur på eiendommene som tidligere tilhørte Kongsgården. Bygdøy Sjøbad er en favoritt, både med og uten sko, forteller Erna Solberg.
  • I intervju-serien «Mitt Oslo» får du gode bytips fra kjente, og mer ukjente, mennesker som har et nært forhold til hovedstaden (se flere artikler nederst).

Mysende blid, midt blant krappe vindkast: Der kommer vår tids mest berømte bergenser. I hel-frisk juli-bris, feiende fra fjorden, setter hun seg henrykt på en benk.

– For et herlig sted! Her på Bygdøy er jeg ofte. Når jeg ikke går i Marka eller på bytur, er ruten gjerne Frognerparken til Bygdøy Sjøbad. Turen er på 5,2 kilometer. Hvis du går videre til Huk, kan du legge på 2 kilometer til. Hit ut drar jeg under alle værforhold, til alle årstider. Jo, mangfoldet i Oslo er fantastisk.

– Å? Hva med velgerne i Bergen? At byens fremste folkevalgte skryter av hovedstaden, må være følsomt. Om ikke farlig?

På sin siste arbeidsdag før (bergens) ferien: 59-åringen later ikke akkurat til å mangle humør?

– Bergenserne tåler nok at man sier noe fint om Oslo, selv om Bergen er enda finere. Oslo byr på så mange muligheter, også når det gjelder natur. En hovedforskjell er at man aldri kommer til et utsiktspunkt, slik vi gjør i Bergen. Der pleier hjemturen å være lettest, fordi det går fortere nedover. Men jeg trives godt i Oslo, jeg. Dette heter kulturtilpasning.

– Hør nå. På kontoret har regjeringssjefen et kulturhistorisk turområde som nabo. Og der inne, litt sør på Akershus festning, sies Spøkelseshunden å ha herjet – siden år 1550! Hvor ofte blir du redd?

– Hele området er veldig fint. Jeg anbefaler alle, både Oslo-folk og tilreisende, å ta en tur dit. Når jeg har besøk, viser jeg gjerne rundt på festningen. Der ligger også regjeringens representasjonslokaler, men Spøkelseshunden har jeg ikke sett. Og aldri har jeg hørt at noen er blitt bitt, ikke i min periode. Mange klager får vi; aldri på Spøkelseshunden. Tror du på spøkelser, du, så vær så god. Gå og let.

Les også

Erna Solberg om den siste måneden: – Det har vært nesten uvirkelig

Slottsdelen av Akershus festning forvaltes av regjeringen. Bildet er fra et statsbesøk i 2017. Erna Solberg og H.M. Kongens Garde venter på Islands president.

– Mange takk. Sånn ellers: Hva ønsker statsministeren særlig å fremheve i hovedstaden, særlig midt i en norgesferie-sommer?

– Bare det å rusle rundt og se på byen, gir gode opplevelser. Ekstra fine er turstrekkene langs Akerselven, som jeg sier, byhistorien og byutviklingen der. Operataket er et «must». Det samme gjelder hele Bjørviken, som jeg ville ha sagt. I det hele tatt er det fantastisk hvordan Oslo har åpnet seg mot sjøen. Første gang jeg bodde her, tidlig på 80-tallet, var dagens Aker Brygge et digert industriområde.

– Helt kort, om mulig: Hva gjør Bergen bedre enn Oslo?

– For meg er svaret at jeg kommer derfra. Et «must» i min hjemby er å rusle rundt i sentrum, på Fisketorget, Bryggen, Nordnes. Minst ett av utsiktspunktene hører også med: På Ulriken og Fløyen får du overblikk. Husk at bergenserne er direkte, ironiske og humoristiske, ikke minst om seg selv. Riktig god sommer. Nå drar jeg på ferie. Til Bergen!

I flere perioder har denne bergenseren bodd i hovedstaden, første gang tidlig på 1980-tallet.

NOEN AV ERNA SOLBERGS OSLO-FAVORITTER

Attraksjon

Bygdøy Sjøbad

Bestumkilen

I sommer er det 140 år siden Bygdø Søbad, som det da het, ble åpnet. Etter en lang periode uten vedlikehold, restaurerte Statsbygg hele området og anla dagens sandstrand, blant annet. I 2008 gjenåpnet Sjøbadet, til stor glede for både badegjester og turgåere. Jeg anbefaler hele området, hele året. Bygdøy Sjøbad ligger i fredede omgivelser, som tidligere hadde kongen som eier. Herfra går det mange fine stier inn i skogen og langsetter fjorden.

Spisesteder

Vippa

Akershusstranda 25

Mathallen på Vippetangen er et kjempekonsept, synes jeg. Der serveres det som jeg kaller gøy mat, fra mange deler av verden. Bokstavelig talt får du en smak av noe helt annet. Syria, Mexico, og Marokko er blant landene som er representerte. En nykommer er Svelehuset, med tradisjonsmat fra Vestlandet. Jo, på Vippa er det mye å utforske – ikke minst for tilreisende til Oslo.

Forfriskning

Ekte blåbærbrus

Vippa og andre utsalgssteder

På serveringsstedet Bar Vippa oppdaget jeg noe veldig forfriskende som jeg ikke hadde smakt før: Blåbærbrus, laget av ekte bær – på Vestlandet. Berentsens brygghus i Egersund lager også naturbrus av rabarbra. Begge er så gode at jeg kjøpte en kasse av hver. Det er ekstra gøy at produktene nå er tilgjengelige i Oslo.

Utsiktssted

Akershus slott og festning

Denne norgeshistoriske borgen har de siste årene gjennomgått en virkelig publikumsvennlig utvikling. Blant mye annet er fengslet fra 1836 blitt til Festningen restaurant (bildet). Utsikten der er kjempefin, og på solrike sommerdager kan du kikke ned på alle som sitter i skyggen på Aker Brygge. Inngangen til festningen er gratis. Nå i sommer er der fire omvisninger hver dag. En av dem er på engelsk.

Byopplevelser

Frogner, Majorstuen, Grünerløkka

Alle byfolk, uansett hvor de bor, kan finne mange gleder ved å være turist i egen by. Mine tips til gode opplevelser, for både Oslo-folk og tilreisende, inkluderer tre favorittstrøk: På Frogner er det fint bare å rusle rundt. På Majorstuen finner du folkeliv, et mylder av butikker og helt rolige gater. Atmosfæren, det livlige miljøet, parkene (bildet) og alle utestedene gjør Grünerløkka til en ekte storbyattraksjon.

Utflukt

Båttur til øyene

Sørenga, Huk og andre kjente badesteder blir fort fylt opp på varme sommerdager. Da kan en båttur til øyene være ekstra forfriskende. Rett ut i Oslofjorden venter mange opplevelser, ikke bare for å bade: På flere av øyene er det fint å koble av og gå tur, uansett vær. Båtturene i seg selv er flotte: På fjorden får du bokstavelig talt nye perspektiver på byen. Og byutviklingen.