Smittet av byllepest:

15 åring døde av «svartedauden»

En 15 år gammel gutt fra Mongolia døde etter å ha blitt smittet med «svartedauden». Nå er det innført lockdown i deler av landet.

SMITTEKILDE: I mai døde et mongolsk par av byllepest etter å ha spist en rå nyre fra et murmeldyr - retten blir brukt lokalt som helsekost. Foto: Scanpix. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i juli ble det rapportert om to smittetilfeller «svartedauden» i Mongolia. Nå har helsedirektoratet gått ut med informasjon om at en 15 år gammel gutt døde etter infeksjon av den samme bakterien som førte til pest-pandemien på 1300-tallet. Det skriver britiske Sky News.

Gutten var fra provinsen Govi-Altai og skal ha blitt smittet etter å ha spist kjøtt fra et murmeldyr.

Innført karantene

Det har nå blitt innført karantene i fem distrikter i provinsen, som ligger på grensen mellom Mongolia og Kina.

- Resultatene fra en polymerasekjedereaksjon viste mandag at det var svartedauden som forårsaket den 15 år gamle guttens død, sa Dorj Narangerel, en talsperson fra helsedirektoratet i Mongolia i en pressekonferanse ifølge Sky News.

Mongolias nasjonale senter for zoonotiske sykdommer (NCZD) jobber nå med et landsdekkende immuniseringsprogram for å unngå videre spredning av pesten.

Russland forbyr jakt

I forrige uke besluttet Russland å forby jakt på murmeldyr i Altaj-regionen etter at smittetilfellene ble kjent. Altaj-regionen grenser til Mongolia i sør.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.