Hopp til innhold

Iversen setter kometen Håvard (21) på plass: – Skal ikke passe meg for ham

SANDNES (NRK): Håvard Moseby ber konkurrentene passe seg til vinteren etter to pallplasser under Blinkfestivalen. Emil Iversen heller imidlertid kaldt vann i årene på unggutten og tror 21-åringen allerede har nådd årets formtopp.

Moseby and Iversen

TETT SEKUNDSTRID: Mellom Håvard Moseby og Emil Iversen under lørdagens 15 kilometer under Blinkfestivalen.

Foto: NTB Scanpix

– Jeg er snart 30 år og vet hva som skal til. Jeg vet at han Moseby ... Jeg har vært med i dette gamet lenge nok til å se at han er i litt for god form og får en formtopp nå, dessverre.

– Det er jo selvfølgelig mer artig å være i form enn å ikke være i form. Men jeg sitter ikke her og tror at Hans Christer Holund, Didrik Tønseth og de skal slite med Moseby i vinter, sier Iversen.

– Det er så lett!

Trønderen var i storslag da han lørdag kveld ankom pressesonen etter en solid femteplass på 15 kilometer i intervallstart i klassisk stil. En ordentlig opptur etter en blytung sprint fredag.

Han utbrøt fleipende «I’m back» på engelsk – eller «jeg er tilbake» på norsk – mens han kysset bicepsmuskelen sin like før intervjuet.

– Dette er så deilig, det er så lett! sier Iversen ironisk og smiler.

jq5ifU7YJY0

GA ALT: En sterk sluttspurt på oppløpet, førte Emil Iversen til en femteplass under rennet lørdag.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Formtoppen hans kom denne helgen

Trønderen var bare 5,4 sekunder bak Johannes Høsflot Klæbo som vant – og 5,2 sekunder bak overraskelsesmannen Moseby som ble nummer to.

Men Iversen har tidligere vært kritisk til å legge for mye i resultater på rulleskirenn og servert en solid bredside mot løpere i god sommerform når det er måneder til konkurranser på snø.

Han er derfor avmålt når NRK spør om han tror Moseby ikke kommer til å være i form når det virkelig gjelder på Beitostølen i november.

– Ja, det er helt sikkert. Du ser på ham med en gang nå at han er mer oppe i luften enn på asfalten. Men det er deilig å se. Han er sulten og pigg. Han vil få seg noen trøkker, det må du for å nå toppen. Men klarer han ikke å bli god med den kapasiteten han har, så er det spesielt. Jeg har tro på at han går fort på ski til vinteren, men jeg tror formtoppen hans kom nå.

5nPLMfjtn_E

STORTALENT: Håvard Moseby, her avbildet etter Lysebotn Opp torsdag.

Foto: Carina Johansen

– Får håpe jeg er foran til vinteren

Kjelsås-løper Moseby er til daglig en del av rekruttlandslaget til Norges Skiforbund og under Blinkfestivalen har han virkelig vist seg frem. Torsdag ble han nummer tre under Lysebotn Opp, mens han altså ble nummer to lørdag.

Han forteller at det var surt å se Klæbo ta seieren med bare to fattige tideler. Han kaller likevel andreplassen lørdag for «uvirkelig» og sier han er sjokkert over at det gikk så bra.

– Hva går gjennom hodet ditt når han tar deg med knappest margin?

– Det er litt surt, for å være ærlig. Jeg skulle gjerne sett det var to tideler i min favør, men sånn får det være, og jeg får håpe jeg er foran ham i vinter, sier Moseby.

– Han har gått fort tidligere. Han viser her at han er sprek, og det viste han i Lysebotn torsdag også. Han er nok absolutt en mann vi må følge med på i tida som kommer, roser Johannes Høsflot Klæbo.

10rfFTpuPL8

LØRDAGENS SEIERHERRE: Johannes Høsflot Klæbo vant 15 kilometeren intervallstart lørdag.

Foto: Carina Johansen

Sikter høyt og mot VM

Moseby bedyrer imidlertid at han ikke har lagt opp noen form inn mot Blinkfestivalen og at resultatene er en konsekvens av en skade- og sykdomsfri treningssommer. Nå drømmer han om verdenscup til vinteren. Moseby nevner U23-VM som et stort mål, men i samme åndedrag tenker han også på VM i Oberstdorf.

– Sånn som det går nå, så blir VM en del av motivasjonen fremover.

– Hva må folk passe seg for når de ser deg på startlistene?

– Jeg tror de må passe seg for alt. Jeg tror jeg kan hevde meg i klassisk, skøyting, sprint og distanse. Jeg håper å slå hardt fra meg i alle øvelser.

– Din beskjed til konkurrentene nå?

– De må passe seg.

Iversen gliser på sin side godt igjen når han får høre Mosebys «advarsel» til konkurrentene.

– Han sier de må passe seg...?

– Ja, det må de, men han går jo mest Skandinavisk cup (nivå to i internasjonal langrenn). Så det er dem han sikter mot. Men jeg skal ikke passe meg for ham. Han må ha noen år til på baken. Etter hvert skal han nok slå meg, men det blir ikke til vinteren. Det er ikke ham jeg tenker på, det er vel mer østover på globusen, mot Russland, sier Emil Iversen og tenker på sist sesongs verdenscupvinner, Aleksandr Bolsjunov.

– Det er jeg mer bekymret for enn Moseby. Så ærlig må jeg være uten å være frekk, sier Iversen – før han reiser rett på samling til uken – og Toppidrettsveka om to snaue uker.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal