Har inngått norgeshistoriens største kobberkontrakt

Nussir har inngått en avtale verdt ti milliarder kroner med det tyske kobberkonsernet Aurubis om salg av all kobberkonsentrat fra Nussir-gruven utenfor Hammerfest i ti år fremover. Naturvernforbundet raser.

Nussir-gruven i Repparfjorden har vært omstridt, etter selskapet bak kobbergruven ønsket å starte opp igjen gruvedriften på stedet med planer om sjødeponi ved gruven.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det norske gruveselskapet Nussir har i 15 år forsøkt å starte en kobbergruve i Repparfjorden i Hammerfest kommune, hvor det befinner seg noen av Norges største kobberforekomster.

I fjor fikk selskapet konsesjon, og tirsdag melder selskapet at de har inngått avtale om salg av all fremtidig kobberkonsentrat som utvinnes ved gruven de neste ti årene til tyske Aurubis.

– Dette er norgeshistoriens største kobbersalgsavtale og vi er svært tilfredse med avtalen, som gir oss gode og forutsigbare inntekter i overskuelig framtid, sier administrerende direktør Øystein Rushfeldt i Nussir i en pressemelding.

Aurubis, som er verdens nest største kobberprodusent, vil også få en opsjon om forlengelse av kontrakten.

Avtalen er verdt 10 milliarder kroner og Nussir anslår at gruvedriften vil gi mellom 150 og 200 arbeidsplasser.

Trenger finansiering

Før utvinningen kan starte trenger selskapet én milliard kroner, skriver NRK.

– Sjansen for at vi kommer i drift om ikke altfor lenge har økt betydelig, sier Rushfeldt til NRK.

Gruven er planlagt til å bli den første helelektrifiserte gruven i verden.

– Aurubis har vurdert og verdsatt vårt rene kobberkonsentrat og planlagt helelektrisk produksjon med null CO₂-utslipp, noe som har gitt oss god uttelling på pris, sier Rushfeldt i pressemeldingen.

Administrerende direktør Øystein Rushfeldt i Nussir.

– Totalt uakseptabelt

På tross av den helelektriske driften møter gruven motstand fra miljøorganisasjoner, på bakgrunn av at Nussir vil benytte Repparfjorden som sjødeponi for gruveavfallet.

– Det er totalt uakseptabelt å bruke en ren og levende fjord som avfallsplass for gruveindustrien, uansett hvilke samarbeidspartnere Nussir får inn. Vi kommer til å fortsette kampen for å stanse dette prosjektet, sier Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet i en pressemelding.

Les også

Sprenger fjell for 750 millioner for å bli en av de største på lakseoppdrett

– Nussir kunne blitt en pionerbedrift i verdenssammenheng hvis de hadde funnet alternativ bruk av avfallsmassene, noe som er fullt mulig i dag, sier Leif Wasskog, leder i Naturvernforbundet i Finnmark i meldingen.

Også Sametinget og lokale reindriftsutøvere stiller seg imot gruveplanene.

– For oss i reindrifta er det triste nyheter at det er fremgang i saken med å ta beitelandene våre. Vi mister beiteland og kalvingsland vi har brukt i mange hundre år. Saken havner vel i rettssystemet etter hvert, sier nestleder i Fiettar-distriktet, Nils Mathis Sara til NRK.

Publisert: