Equinors gassanlegg på Melkøya blir stengt i inntil ett år

Skadene etter brannen på produksjonsanlegget utenfor Hammerfest er så omfattende at selskapet ikke tror de kan starte opp igjen før 1. oktober neste år.

DRAMATISK: Anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest brant 28. september.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Petroleumstilsynet har tidligere betegnet brannen på anlegget i slutten av september som «én av de mest alvorlige hendelsene i norsk petroleumshistorie».

I tillegg til brannskader på luftinntaket på en av de fem kraftturbinene på anlegget, har store mengder sjøvann fra slukningsarbeidet skadet blant annet elektroutstyr og kabler, opplyser Equinor i en pressemelding mandag morgen.

– Dette er en beslutning Equinor har tatt basert på skadeomfanget etter brannen. Vi har sett at det er behov for ganske omfattende arbeid, sier kommunikasjonssjef Eskil Eriksen til E24.

Både Petroleumstilsynet og politiet har startet gransking av brannen. Tilsynet kan foreløpig ikke si noe om hva de har funnet.

– Om hoder ruller i Equinor, vet vi ikke. Men det blir bråk.

Fortsatt ukjent årsak

Ingen personer ble skadet i brannen. Årsaken til brannen er fortsatt ukjent, og granskingen pågår fortsatt.

Anlegget i Hammerfest prosesserer og kjøler ned gassen fra Snøhvit-feltet til flytende naturgass (LNG). Denne sendes deretter med skip ut på verdensmarkedet.

– Vi vil ikke få produsert i perioden man gjør forbedringen, sier kommunikasjonssjef Eskil Eriksen mandag morgen.

Han opplyser videre at det er for tidlig å si noe om hva nedstengningen vil koste. Eriksen understreker at leveranseforpliktelsene til Equinor blir «håndtert i henhold til hver kontrakt».

Ifølge Equinor kommer varigheten på nedstengningen blant annet an på hvor lang tid det vil ta å levere nødvendig utstyr. Fremdriften vil også bli påvirket av smitteverntiltak for håndtering av covid-19-viruset.

Les også

Melkøya-brannen skal granskes: – En alvorlig hendelse

Flere avvik

Granskingen av brannen på Melkøya vil pågå ut året, ifølge Equinor.

– Brannen på Hammerfest LNG var en meget alvorlig hendelse. De ulike granskingene av hendelsen blir viktige for å identifisere tiltak som skal forhindre at lignende hendelser kan skje igjen, sier Grete B. Haaland, direktør for alle landanlegg i Equinor.

Da brannen startet hadde anlegget nettopp blitt startet opp igjen etter å ha vært stengt i fire uker på grunn av vedlikehold.

Noen dager før brannen, ble det funnet flere avvik på gassanlegget. Et tilsyn viste at avvik fra 2017 ikke var blitt fulgt opp på en tilfredsstillende måte.

– Dette ser jeg på som veldig dramatisk, ja. Det skal ikke finnes en gnist engang på et gassanlegg, det er livsfarlig, sa konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige til VG da brannen pågikk.

Det er ikke kjent om det er noen sammenheng mellom de tidligere avvikene og den dramatiske brannen.

To uker før brannen ble anlegget også rammet av en gasslekkasje. Equinor har tidligere opplyst at lekkasjen var lokalisert i et annet området enn brannen.

Samtidig ville ikke oljeselskapet utelukke en sammenheng mellom de to hendelsene.

Les også

Equinor fulgte ikke opp avvik fra 2017

Rammer ikke ansatte

Nedstengningen vil ikke ramme ansatte.

– Permitteringer er ikke aktuelt. Vi står foran mye arbeid fremover, og vil ha behov for økt kapasitet for å forberede produksjonen igjen.

Anleggsdirektør Andreas Sandvik understreker at sikkerhet har første prioritet, og at de ikke vil starte anlegget før de er sikre på at det kan gjøres på en trygg måte.

– Derfor har vi jobbet systematisk og grundig med å kartlegge skadene etter brannen og vurdere den tekniske tilstanden på anlegget, sier han i pressemeldingen.

Han opplyser videre at de fortsatt har mye kartleggingsarbeid igjen, og at usikkerheten er stor.

Sandvik sier at Equinors beste estimat for oppstart er 1. oktober neste år.

Publisert: