Hopp til innhold

Sender ut farevarsel for «atmosfærisk elv»

Kraftige vindkast herjer i nord. Fra i morgen blir det så vått at det er sendt ut oransje farevarsel for nedbør i Trøndelag og på Helgelandskysten i Nordland.

Atmosfærisk elv

På Twitter skriver meteorologene om det de kaller en «atmosfærisk elv».

Foto: Meteorologene på Twitter

Det er mye uvær i nord i dag. Spesielt på Helgeland.

I formiddag blåste deler av et tak av gårde fra et hus i Mosjøen, melder en tipser. To takplater havnet på avveie.

– Det er skikkelige stormkast, sier Johnny Brevik, som jobber i nærheten.

Et tak er i ferd å blåse av et hus på Skjervengan ved midtnorsk betong.

To takplater havnet på avveie på huset på Skjervengan ved Midt-Norsk Betong i Mosjøen.

Foto: Johnny Brevik

Vakthavende meteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt forteller at det er ganske vindfullt og vått på Helgeland.

– Vindfeltet ligger rett inn mot landsdelen. Vi har ute farevarsel på vindkast, og venter vestlig liten storm med vindkast 30–35 meter per sekund.

Twitter skriver meteorologene om det de kaller en «atmosfærisk elv»:

– Det er den som kommer til å gi kraftig regn i Trøndelag og Helgeland i morgen. Den er flere hundre kilometer lang, og når den treffer Midt-Norge blir vanndampen omgjort til kraftig regn, skriver de.

Hei!

Oransje farevarsel

Det blir en liten periode roligere vær i kveld. Men så kommer det et nytt lavtrykk inn.

Det gir så mye nedbør at meteorologene oppgraderer til oransje farevarsel for lokalt mye regn for deler av Trøndelag og Nordland.

– Vi venter 100–120 millimeter regn i løpet av 24 timer. Det betyr at det kan bli ekstra utfordringer knytta til overvann og flom, sier Borander.

Laster Twitter-innhold

Jordskred og flom

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut gult farevarsel for flom for deler av Trøndelag og Nordland. Fra fredag justeres det opp til oransje farevarsel.

– Konsekvensen er at vi venter at vannføringen vil stige raskt i mange elver og vassdrag i området. Vi sender derfor ut både gult og oransje flomvarsel, sier vakthavende hydrolog i NVE, Thomas Væringstad.

– Hva betyr oransje farevarsel?

– Det vil si at vi kan oppleve en del problemer og utfordringer i vassdragene. Det er først og fremst der hovedtyngden av nedbøren treffer vi er mest bekymret for. Man kan oppleve stengte veier.

Væringstad oppfordrer folk til å følge med på situasjonen og holde seg unna elver og vassdrag med stor vannføring.

– Har man ting som står utsatt til bør man vurdere å flytte det. Eventuelt sjekke at avløpsveier og stikkrenner er fri og åpne. Enkelte kan også oppleve at man kan få vann i kjelleren.

Det er også gult varsel om jordskredfare i de samme områdene.