Frankrike sendte Norge til VM-kvartfinale

Norge trengte hjelp for å gå videre til kvartfinalene i Håndball-VM. Den hjelpen fikk de fra Frankrike. Nå venter Ungarn eller Spania.

Christian Berge jublet for seier mot Island. Nå kan han også juble for kvartfinaleplass.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Portugal – Frankrike 23–32

Etter at kvartfinalebilletten var i boks strømmet de norske spillerne og resten av støtteapparatet ut i hotellgangen på spillerhotellet for å gratulere hverandre.

– Vi er lykkelige og det er highfives. Det er drømmen vår og nå fortsetter den å leve. Feiringen er der, det skal du ikke tenke på, sier Sagosen om feiringen på hotellet.

Også landslagssjef Christian Berge tok del i feiringen etter at han hadde stått i dusjen i 25 minutter under kampen av ren nervøsitet. Han så de siste minuttene av Portugal-Frankrike med assistent Børge Lund.

– Først jublet vi på rommet mitt, så meldte vi oss på i gangen vi også. Det var moro, det, sier han.

Stjernespiller Sander Sagosen smilte fra øre til øre på pressetreffet som ble avholdt digitalt sent søndag kveld.

– Nå starter egentlig turneringen og nå er vi virkelig der vi skal være. Nå får vi to hviledager der vi får pleid kroppene godt.

Se landslaget juble for kvartfinale i videoen under (Video med tillatelse fra @håndballandslagene/Norges Håndballforbund).

Fransk festhåndball

For Frankrike leverte festhåndball mot Portugal, og vant til slutt stort. Det ga Norge den hjelpen de trengte, og sendte Berges menn videre til kvartfinale.

– Det har vært mange tøffe kamper. Jeg sitter med en følelse av at dette er fortjent. Det er ikke noe som er gitt oss. Vi har gjort et godt stykke arbeid for å sitte der vi sitter nå, sier Berge.

Kanskje var det de små bønnene flere norske spillere sendte til franske kompiser på forhånd som fikk franskmennene til å spille sin beste kamp i VM så langt. Eller kanskje var det for å revansjere det forsmedelige tapet for Portugal som sendte Frankrike ut av VM i fjor.

Uansett gikk Frankrike ut i hundre, og slapp aldri av på gasspedalen. Ledelsen bare økte og økte utover annenomgangen.

Og da sluttsignalet lød, var det Frankrike og Norge som var videre til kvartfinale.

– All respekt til Frankrike. De ser skummel ut først og fremst. Respekt at de gir full gass i en kamp som kunne sett annerledes ut, sier Sagosen om Frankrikes prestasjon mot Portugal.

Dika Mem og Frankrike leverte festhåndball mot Portugal og hjalp Norge til kvartfinale.

Møter Spania eller Ungarn

Dermed kan Christian Berge og spillerne pakke ut igjen av koffertene og forberede seg på flere dager i Egypt. Onsdag spilles kvartfinalene.

Der møter Norge vinneren av gruppe 1 i hovedrunden. Hvem som vinner den gruppen avgjøres først mandag fra klokken 18.00.

Da spiller Spania og Ungarn en ren gruppefinale.

Før den siste kampen leder Ungarn gruppen ett poeng foran Spania. Det betyr altså at Spania må vinne mot Ungarn for at Norge skal møte de regjerende spanske europamesterne.

– Uansett hvem vi møter så kommer det til å bli en tøff kamp. Vi kan slå alle og tape mot alle. Vi må ha fokus på oss selv, sier Sagosen.

Nå venter altså to hviledager for de norske spillerne. Det kommer godt med.

– Nå får vi muligheten for å ha to gode treningsdager. Det er perfekt med to hviledager nå, mener Sagosen.

Sander Sagosen ble Norges toppscorer mot Island.

Dommerne i fokus

Tidligere søndag gjorde Norge sin del av jobben da de vant 35–33 over Island. Men på tross av en forrykende håndballkamp med mange mål, var det dommerne som stjal det meste av fokuset.

Etter 54 minutter slo Ellidi Vidarsson i en stol da han så det røde kortet fra de makedonske dommerne Nachevski Gjorgji og Nikolov Slave.

– De viser ut over en lav sko. Absolutt alt gir utvisning i denne kampen, utbrøt TV3-kommentator Daniel Høglund.

Vidarssons tredje tominutter var den fjortende i kampen totalt. Kort tid etterpå fikk Harald Reinkind også en ny tominutter. Da hadde dommerne altså gitt 30 minutter, en hel omgang med utvisninger.

Og da de ga kampens 16. utvisning til Kent Robin Tønnesen bare fem sekunder før sluttsignalet, hadde Høglund fått nok.

– Klovner. Det er fem sekunder igjen, utbrøt han.

16 totale utvisninger betyr at dommerne til slutt endte opp med å gi over en hel håndballomgang i tominuttere.

– Jeg synes det er veldig enkelt. Sier du noe, får du to minutter. Det gjelder å holde helt kjeft, så jeg sa ingenting, sier landslagssjef Christian Berge til TV 3 etter kampen.

Kent Robin Tønnesen fikk den siste utvisningen – den 16. – i kampen mot Island.

Jevn kamp

Selve kampen ble en virkelig tøff batalje for landslagssjef Christian Berge og hans mannskap.

Island var allerede ute av mesterskapet. Men de hadde tydelig bestemt seg for å gå ned med flagget til topps.

Til pause sto det likt 18–18. Og i den andre omgangen var det også lenge spennende.

Island fulgte Norge nesten hele veien. Men etter Vidarssons røde kort dro det norske laget ifra og vant til slutt uten store problemer de siste minuttene.

Sander Sagosen ble Norges toppscorer med åtte mål.

Strenge fra start

Men selv om håndballkampen var både dramatisk og spennende, var det dommerne som stjal fokus fra start. I løpet av de første 30 minuttene var det en eller flere spillere utvist i totalt 13 minutter og 20 sekunder.

– Jeg synes linjen er litt streng fra start. Så er det noen klare utvisninger. Det er en kamp hvor jeg tror begge lag er litt usikre hvor linjen går, sa Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad som gjestet TV 3-studioet.

TV 3-ekspert Kristian Kjelling var også til tider oppgitt, men konstaterte følgende:

– De dømmer i hvert fall likt begge veier.

Og de dømte nesten likt i begge omganger også. I den andre omgangen var det en eller flere spillere utvist i 11 minutter og 43 sekunder. Det betyr at kampen ble gjennomført med redusert mannskap i 15 minutter og 3 sekunder.