Hopp til innhold

Her er skiskytternes hemmelige OL-våpen: – Jeg trodde ikke på det

LILLEHAMMER (NRK): Værprognosene fra OL-stadion i Beijing har fått skiskytterne til å ta uvanlige grep for å øke medaljesjansene.

Johannes Thingnes Bø, vind

I VINDEN: Johannes Thingnes Bø fikk en aha-opplevelse da han testet ut en «vindmaskin» under treningssamlinga på Lillehammer. Per Arne Botnan styrer styrken og retningen på vindkastene.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Dette var krevende! slår Johannes Thingnes Bø fast.

Han har akkurat gjort unna en rekke skyteserier i kraftig vind på Birkebeinerstadion på Lillehammer. Været er egentlig ganske pent, så vinden kommer fra en spesiallaget vifte på standplass.

For under OL i Beijing må skiskytterne forberede seg på at det kan komme voldsomme vindkast, og det gjorde at skiskytterforbundet ville tenke nytt før den viktige sesongen. Etter å ha saumfart markedet fant de en kraftig vifte med ulike innstillinger, og i tillegg fikk de spesiallaget en trakt som de festet på, for å få identiske forhold.

Harri Luchsinger

TAR DATA: Utviklingssjef i Norges Skiskytterforbund, Harri Luchsinger bruker teknologi for å kunne foreslå endringer.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

– Vi vil ikke ha strømformet vind, men litt turbulens. Denne gir reell vind, forklarer utviklingssjef Harri Luchsinger, som ikke vil avsløre prisen de måtte ut med.

– Et bra våpen

Underveis i skyteserien står sportssjef Per Arne Botnan og flytter på vifta, som har hjul. Det river godt i trøyene til skiskytterherrene.

– Jeg trodde ikke helt på det med vindmaskinen, men det er helt klart sånn det er på det verste når det blåser om vinteren. Jeg smelte til med både tre- og fire bom-serier, så denne må brukes flittig fremover. Det er et bra våpen, mener Thingnes Bø.

– Det er virkelig god trening, så nå kan vi planlegge vindøkter, som ikke er så lett ellers, påpeker Sturla Holm Lægreid.

Beijing

UTFORDRENDE: Dette bildet av skiskyting- og langrennsstadion rundt 200 kilometer nordvest for Beijing ble tatt i mars i år.

Foto: GREG BAKER / AFP

Mens det blåser, står de oppå en trykkplate, som vanligvis brukes av golfspillere. Slik kan skiskytterne se nøyaktig hvordan de plasserer føttene og da hva slags stilling det lønner seg å ha i vind, sammenlignet med mer vanlige forhold.

Et kamera sender bilder av både utøver og trykkmålingene rett inn på en datamaskin.

Skiskyting, trykkplate

GOLF ELLER SKI? Denne trykkplata brukes vanligvis av golfspillere. Skiskytterne bruker den for å se stillinger på standplass.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

– Vi får mer kunnskap om hvordan vinden påvirker siktebevegelsen og teknikken til utøveren, og da kan vi finne ulike strategier og forske på hvordan vi skal stå, forklarer Luchsinger.

Ble overrasket

Skiskytterne, som er selvutnevnte «nerder» når det kommer til detaljer, er raskt borte for å se, og få forklaring.

– Det bevisstgjør oss selv om at vi skal stå likt hver eneste gang. Vi tror vi gjør det, men jeg så nå at jeg stod både 60–40 (ulike vekt på føttene, journ.anm.) og 50-50, og da står jeg ikke likt. Det er akkurat de små detaljene vi må terpe på, forteller Thingnes Bø.

Johannes Thingnes Bø, skiskyting

STORE MÅL: For forrige sesongs verdenscupvinner, Johannes Thingnes Bø, er alle detaljer viktige før OL til vinteren.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth

– Det er veldig relevant for oss, spesielt i vind, for da er det vanlig at vi svaier litt og får et ugunstig tyngdepunkt. Da er det verre å finne stillingen når det slutter å blåse midt i en serie. Så det er nyttig å lære når kroppen møter en tsunami borte i Beijing, sier Vetle Sjåstad Christiansen.

Fordel Norge?

Det er som kjent små marginer i skiskyting, og de små detaljene kan derfor bli veldig viktige i lekene i Kina, mener utøverne.

– Jeg tror det er en kjempefordel å trene på det frem mot OL. Vi stiller med en trygghet om at vi er klare for vind, og at det gjør mye med selvtilliten inn mot OL. Det kan gjøre at ett skudd går inn i stedet for ut, tror Christiansen.

– Det kan være det som gjør at vi tar innertieren på konkurrentene. Jeg håper det, sier Lægreid.

Lægreid og Dale

SOMMERTRENING: Sturla Holm Lægreid og Johannes Dale (t.h.) er begge i god gang med forsesongen.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth / NRK

De satser nå på at konkurrentene ikke har vært like oppfinnsomme.

– Jeg håper dette blir en kodet VPN-adresse slik at bare befolkningen i Norge får se dette. Så får det være opp til hackere i Russland og Frankrike om de klarer å stjele ideen, sier Christiansen og flirer.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal