Hopp til innhold

Stor flomfare i nord: Bru tatt av vannmassene

Elvene i Troms og Finnmark stiger raskt på grunn av stor snøsmelting og kraftig regnvær. En bru er allerede tatt av flommen, og i Nordreisa har vannstanden passert fjorårets 10-årsflom.

Bru Badderen skadet av flom

Vannmassene har gått over den gamle brua i Badderen ved E6 i Kvænangen.

Foto: Kurt Solheim

– Den gamle brua har sunket sammen på den ene siden. Det er ikke godt å si om den ramler i elva, sier Stein Gjøran Larsen fra teknisk avdeling i Kvænangen kommune.

Mannskaper fra kommunen er ved elvekanten, men får ikke gjort noe på grunn av de enorme kreftene. De kan bare se på at vannmassene herjer med den gamle brua som er rett ved siden av den nye brua på E6.

  • SE VIDEO:
    Bru i Kvænangen skadet av vannmassene.

    Bru i Kvænangen skadet av vannmassene. Foto: Kurt Solheim.

– Det er ikke godt å si om fundamentene på den nye brua vil ta den i mot, om den ramler i elva. Det er det vi står og lurer litt på nå, sier Larsen.

Vegtrafikksentralen opplyser at det entreprenør på stedet som gjør fortløpende vurderinger om E6 skal stenges. Hvis det skjer vil det ikke være omkjøringsmuligheter.

Stor flomfare

Flomfaren i Nord-Norge er stor denne helga, spesielt i Troms og Finnmark. NVE har sendt ut oransje farevarsel for landets nordligste fylke, og beskriver situasjonen som alvorlig.

Ved gården Vangen i Reisadalen har Reisaelva gått over sine bredder, og er nå bare et par meter unna våningshuset.

– Det er ei spennende tid, og vi følger med. Vi liker ikke dette regnværet, men heldigvis er det kaldt, sier Kirsti Moskodal.

Flere steder står jorder allerede under vann. Langs E6 i Nord-Troms har vannet dratt jord- og steinmasser ut i veien.

Ved målestasjonen Svartfossberget i Reisaelva er vannstanden lørdag kveld 5,46 meter. Man har dermed passert fjorårets nivå som var godt over 10-årsflom. Grensa for 50-årsflom er 5,61 meter.

Flom truer låve

Flommen har nådd et fjøs i Reisadalen.

Foto: Laila Lanes

Nordreisa-ordfører Hilde Nyvoll frykter for infrastrukturen i området.

Når vannet begynner å krype opp på hytte- og husvegger, er ikke det noe særlig. Og hvis veier og vannledninger begynner å ryke blir det kritisk, sier Nyvoll.

Måtte ofre veien

Lørdag formiddag måtte bonden Henry Vangen ofre veien til gården, slik at sideelva Germesjokki fikk ordentlig leide.

«Det er fjerde gang på 20 år», skriver han i ei tekstmelding til NRK, og legger til at elva fortsatt vokser.

Flom på Vangen i Nordreisa

Mye vann på gården Vangen i Nordreisa.

Foto: Laila Lanes / NRK

Ifølge Meteorologisk Institutt skal regnværet fortsette utover dagen. Derfor har Nordreisa kommune bedt innbyggerne om å sikre utsatte gjenstander. Samtidig er kommunens uteseksjon i beredskap.

– Mer enn det kan vi ikke gjøre. Stiger elva, så stiger elva. Så får vi bare gjøre de tiltakene vi må, sier Nyvoll.

Under fjorårets flom steg elva i Nordreisa til 5,34 meter. Da krøp vannet oppover hytte- og husvegger, forteller Nyvoll.

– Alvorlig og sjelden situasjon

Det varme været de siste dagene har satt skikkelig fart på snøsmeltingen i landets nordligste fylke. Kombinert med kraftig regnvær fører det altså til at elvene i nord stiger raskt. NVE har derfor sendt ut oransje farevarsel for flom, og gult farevarsel for jordskred.

Flom i Tamokelva

Flom i Tamokelva

Foto: Lars Andreassen

– Det er ganske mye vann i elvene, noe som kan gi lokale oversvømmelser og erosjonsskader. Veier og broer kan bli stengt. Det kan føre til omfattende skader på infrastruktur, sier flomvakt Tuomo Saloranta, som beskriver situasjonen som alvorlig.

Den økte vannføringen har også fått konsekvenser for trafikken. På E6 mellom Larsbergtunnelen og Nordnestunnelen i Nord-Troms har vannet dratt store mengder jord- og steinmasser ut i vegbanen, opplyser Statens vegvesen.

I Porsanger er det foreløpig ikke iverksatt tiltak, men kommunedirektør Bente Larsen sier de følger med på situasjonen.

– Vi vil iverksette tiltak ved behov, og har 200 års flommen fra i fjor ferskt i minne.

Det er ikke like fuktig i hele fylket. I Kirkenes meldes det om 27 varmegrader og sol. Og fare for skogbrann...