Hopp til innhold

Bråthen varsler søksmål mot Skiforbundet

Sportssjef på hopplandslaget Clas Brede Bråthens advokat krever fast jobb og varsler søksmål mot Skiforbundet.

Holmenkollen Skifestival

VARSLER SØKSMÅL: Clas Brede Bråthen ønsker fast jobb, og han varsler nå søksmål.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Det melder Bråthen via sin LO-advokat Marit Håvemoen til TV 2 og VG. Kanalen har også fått tilgang til et brev, der Håvemoen varsler søksmål mot Skiforbundet.

– På vegne av Bråthen kreves det fast ansettelse i Skiforbundet. Det synes som om Skiforbundet er av den oppfatning at de ved å innta «sport» i en stillingstittel kan ansette noen – i dette tilfellet Bråthen – midlertidig i over 17 år. Noe som da medfører at Bråthen ikke vil nyte godt av det stillingsvernet som følger av arbeidsmiljøloven, skriver Håvemoen i uttalelsen.

Hun sier videre at Bråthen er uenig i dette, og at han vil ha en rettslig avklaring på situasjonen.

Bråthen-leiren mener også at Skiforbundet har gjort seg skyldig i brudd på forbudet mot gjengjeldelse, skriver TV 2.

Bråthen skal ha varslet om uverdige arbeidsforhold, noe han mener er forårsaket av Skistyret og administrasjonen i Skiforbundet. Han mener at straffen er at han nå ikke får fortsette.

Fikk beskjed i dag

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Håvemoen, men foreløpig uten hell.

Bråthens kontrakt går ut april neste år, men både hoppkomiteen og Skiforbundet ønsker ikke å fornye.

Espen Graff, kommunikasjonsansvarlig i Skiforbundet, bekrefter overfor NRK at de er varslet om søksmålet. Graff forteller at de fikk beskjeden fredag. Han ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Alexander Stöckl fikk beskjeden i dag han også. Han sier at han ikke har hatt anledning til å prate med Bråthen siden søksmålet ble kjent.

Hopplandslaget

Alexander Stöckl forteller at det han skal i flere møter med hoppkomiteen neste uke.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Jeg visste ikke noe om dette. Men det tyder på at det er noe som ikke stemmer. Vi vet veldig lite, så jeg kan ikke si for mye om det, sier Stöckl til NRK.

Han forteller at han var i møte med hoppkomiteen i går. Det var det første møtet etter konflikten ble kjent.

– Vi ble enige om at det viktigste nå er å bygge tillit etter alt som har skjedd, slik at vi har et hendelsesforløp. Vi skal prøve å ha en god dialog for å finne ut av dette, sier den østerrikske hopptreneren.

Han påpeker at det trengs flere møter til uka for å få bedre oversikt. Det skjer sannsynligvis når de er på samling på Lillehammer neste uke.

Men situasjonen har altså eskalert. Bråthens advokat krever fast ansettelse etter 17 år med tidsbestemte kontrakter.

– Hvis Bråthen får medhold i dette vil det påvirke hele strukturen i idretten når det gjelder ansettelsesforhold, sier NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Han sikter til at praksisen i idrett er gjerne at man har tidsbestemte kontrakter. Det ønsker Bråthen å bli kvitt nå. Saltvedt mener at situasjonen mellom Bråthen og Skiforbundet er enda mer presset nå.

– Det er eskalering av konflikten og det er på et vis andre fase i Bråthens offensiv mot forbundet. Først sendte hans kolleger et brev med krav om å fornye kontrakten til Bråthen. Nå går Bråthen selv et steg videre, og han går fra å vinne PR-kampen til å ville ha fast jobb. Slik det er, så er Skiforbundets største marerittscenario å ha Bråthen i en fast stilling, sier Saltvedt.

Jan Petter Saltvedt

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt tror Clas Brede Bråthen-saken kan forandre praksisen i norsk idrett.

Foto: Alem Zebiz / NRK

Tirsdag ble det kjent at samtlige utøvere, støtteapparat og andre ansatte i hoppmiljøet står bak Bråthen og ønsker at han skal fortsette. Med Stöckl i spissen sendte hoppmiljøet et brev til Skiforbundet der de ba skipresident Erik Røste og generalsekretær Ingvild Bretten Berg å skrive under på avtalen.

Støttes av utøvere

Det er ikke kjent hva som er grunnen til at de nekter å signere, da ingen fra Skiforbundet ønsker å uttale seg om grunnen. Det blir omtalt som en personalsak. Berg har uttalt seg slik om konflikten:

– Jeg kan bekrefte at jeg har mottatt et brev fra Alexander Stöckl og hopp. Hoppkomitéen, skipresidenten, og generalsekretæren står samlet og er enige om at sportssjef Bråthen ikke tilbys ny kontrakt når den nåværende utløper etter april 2022. Vi ønsker ikke å kommentere noe utover dette, skrev Ingvild Berg til TV 2 i en SMS tirsdag.

Bråthen har hatt jobben som hoppsjef i 17 år.

Som nevnt, så har flere utøvere stått bak Bråthen. Blant annet Maren Lundby synes situasjonen er trist.

– Han har betydd mye for meg sportslig, men også på andre plan. Jeg har kjent ham siden jeg var 14 år, og han har vært med på en bra reise. Han er en kjempeperson, og han fortjener å være med videre, sa Lundby til NRK onsdag.

Daniel-André Tande var enig med sin hoppkollega.

– Det er fryktelig kjedelig. Det er en situasjon som vi egentlig ikke forstår. Vi er veldig fornøyd med ham som sportssjef, og han har utviklet sporten til så stor som den er blitt i Norge i dag, sier Daniel-André Tande.

Siste nytt

  • Skarverennet stoppet av uvær – politiet måtte hente ut tre løpere

    Det tradisjonsrike Skarverennet i langrenn måtte stanses på kort varsel lørdag som følge av dårlig vær, melder Hallingdølen.

    Sterk vind skapte problemer for arrangørene av rennet lørdag. Den tok seg opp, og etter hvert måtte arrangørene si stopp.

    – Det er for dårlig sikt. Det blir dessverre ikke mer skirenn. Løperne ser ikke fra stikke til stikke, var beskjeden fra Finse ifølge Hallingdølen.

    Målgang er på Ustaoset.

    Løpere som ikke hadde kommet seg ut i løypa, ble vist tilbake til togvognene for retur til Ustaoset.

    Politiet skriver lørdag formiddag at de måtte bistå i forbindelse med uværet.

    – Politiet har bistått med å hente ut tre langrennsløpere utenfor løypa. De tre kom utenfor skisporene ved tett tåke. Dette i forbindelse med Skarverennet. De er ivaretatt av helse og er ved god behold, skriver politiet.

    På startstreken sto blant annet Therese Johaug, som for for en måned siden slo knockout på langrennseliten under 30-kilometeren i NM.

    Johaug har vunnet Skarverennet en rekke ganger, men denne gangen får hverken hun eller andre gå rennet.

    «Som for 50 år siden, blir rennet stoppa og konkurransen avlyst», skriver lokalavisen.

    (NTB / NRK)

  • Medier: 23 kinesiske svømmere fikk delta i OL tross positive dopingprøver

    23 kinesiske svømmere skal ha fått grønt lys til å konkurrere under OL i Tokyo til tross for at de testet positivt for doping. Konklusjonen var at testene var forurensede.

    Det er skriver blant annet Daily Telegraph, New York Times og ARD.

    De aktuelle svømmerne testet positivt for det forbudte stoffet trimetazidin.

    Prøvene med hjertemedisinen ble avgitt under en treningsleir som ble gjennomført noen måneder før starten av Tokyo-lekene i 2021. Mesterskapet ble som kjent utsatt ett år som følge av covidpandemien.

    Kinesiske antidopingmyndigheter konkluderte innledningsvis med at dopingtestene inneholdt avvikende analytiske funn (AAF), men frikjente senere svømmerne for straff etter at undersøkelser viste at testene var utsatt for såkalt kontaminering.

    De kinesiske svømmerne med 30 medlemmer vant seks medaljer i Tokyo, inkludert tre gull.

    Daily Telegraph skriver at Verdens antidopingbyrå (Wada) og Det internasjonale svømmeforbundet ble varslet om de positive prøvene, men at også de stilte seg bak konklusjonen om at de positive testresultatene var forårsaket av forurensing.

    (NTB)

    Winter Olympics Salt Lake City
    Foto: Rick Bowmer / AP
  • Fiasko for Hamilton – røk rett ut i Kina-kvalifisering

    Den britiske superstjernen Lewis Hamilton får et blytungt utgangspunkt i søndagens Formel 1-løp i Shanghai etter å ha endt tredje sist i lørdagens kvalifisering.

    Mercedes-føreren fikk kjempeproblemer allerede i den første av tre kvalifiseringsrunder og klarte ikke ta seg videre til omgang to. Til slutt hadde han bare to førere bak seg.

    Hamilton forsøkte å sette en rask rundetid på tampen av åpningsomgangen, men gjorde en stor feil og tapte mye tid. Dermed måtte han slukøret sette kursen for paddocken.

    – Er dette årets dårligste kvalifisering for Hamilton? Det må jo være det? Sa Viaplay-ekspert Henning Isdal.

    – Vi ser at Toto Wolff er sur, supplerte kommentator Atle Gulbrandsen med henvisning til Mercedes-teamsjefen.

    Hamilton selv beklaget egen kjøring over teamradioen.

    (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal