Hopp til innhold

Solbakken med stort dilemma før neste kamp: Vurderer å benke stjerner

ULLEVAAL STADION (NRK): Hvis Martin Ødegaard, Stefan Strandberg, Mohamed Elyounoussi eller Morten Thorsby får gult kort mot Gibraltar på tirsdag, må de sone karantene i den svært viktige kampen mot Tyrkia i oktober.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Latvia - Norway

FREMSKRITT: Ståle Solbakken er fornøyd med det han har sett av laget sitt denne samlingen.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Det gir landslagssjefen hodebry.

Skal han stille sitt antatt sterkeste lag mot lille Gibraltar og risikere karantene, eller skal han minimere karantenerisikoen og benke fire av sine mest brukte spillere?

Det vil trolig være en langt større sportslig utfordring å stille med et svekket lag mot Tyrkia enn Gibraltar.

– Har snakket om det

Solbakken innrømmer overfor NRK på søndagens pressekonferanse at han er i tenkeboksen.

Etter noen få sekunder med grubling på podiet medgir han følgende:

– Vi har snakket om det. Men ikke konkludert. Av alle de fire vil det sikkert være noen av de som starter på banen, sier han.

Da NRK påpeker at det kan være relativt stor gambling, svarer Solbakken følgende:

– Det er en balansegang. Med målforskjell, for eksempel. Først handler det om å vinne kampen og ta den på mest seriøse måte som mulig. Og så, hvis vi får det i vår gate, se om vi kan score flere enn vi har gjort. Men samtidig først og fremst vinne kampen, sier landslagssjefen.

Elyounoussi, Ødegaard, Strandberg, Thorsby

Martin Ødegaard, Stefan Strandberg, Mohamed Elyounoussi og Morten Thorsby må stå over mot Tyrkia hvis de får gult i neste kamp.

Foto: Geir Olsen / NTB

Han røper at han brukte timene etter kampslutt tirsdag på å se kampen i Norges gruppe mellom Gibraltar mot Tyrkia. Den mener Solbakken illustrerer godt at man ikke skal ta lett på Gibraltar.

– Tyrkia jublet uforholdsmessig mye da de scoret ti minutter ut i andre omgang, påpeker han.

Fornøyd dagen derpå

I innledningen av pressekonferansen dagen etter Latvia-kampen fikk Solbakken spørsmål om han har begynt å tenke på Tyrkia-oppgjøret som kommer.

«Ingenting», hevdet landslagssjefen. Men da NRK tok opp den mulige karanteneutfordringen, erkjente han likevel at han hadde mulige karanterer i bakhodet.

Landslaget valgte å fly hjem til Norge allerede lørdag kveld, og søndag hadde de lett trening på nasjonalarenaen. Solbakken forteller at han allerede har rukket å se Latvia-kampen i reprise.

– Det var en veldig bra gjennomført kamp. Vi hadde ti-tolv lurvete minutter mot slutten av første omgang som ikke var like bra, men i andre omgang ble vi bare sterkere og sterkere. Det eneste du ikke kan være 100 prosent tilfreds med, er uttellingen på sjansene, sier Solbakken til NRK.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Latvia - Norway

Både Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard spilte godkjente kamper mot Latvia. Norge trenger dem i sitt ess mot Tyrkia i oktober om det skal bli tre poeng i bagasjen hjem til Oslo.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Siden Solbakken ble ansatt som landslagssjef i desember 2020 har Norge spilt syv kamper.

– Fire bunnsolide kamper

Regnskapet så langt viser fire seire, to tap og én uavgjort, men selv mener han laget bør dømmes ut fra hva som er gjort i kvalikkampene.

Der er fasiten tre seire, et skuffende tap mot Tyrkia og en solid uavgjortprestasjon mot Nederland.

– Hvis vi skal summere opp, har vi spilt fire tvers gjennom bunnsolide kamper, samt en kamp der vi slapp inn noen voldsomt lette mål mot Tyrkia (0-3 i mars). Vi kan ikke ta med treningskampene i Málaga i juni, dem kan vi ikke dømmes etter, sa han etter 2-0-seieren mot Latvia.

Solbakken er glad for at Norge har satt seg i en posisjon til å ha ting i egne hender, og i oktober blir det, hvis Norge ikke kløner det til mot Gibraltar, en svært avgjørende bortekamp mot Tyrkia i Istanbul.

– Heksegryte

Før den tid skal også Tyrkia møte Nederland borte på tirsdag.

– Vi vet at vi kommer til en heksegryte, men også at det godt kan hende at vi er foran Tyrkia på tabellen. Det vil være enormt press og trøkk på dem, og vi har vist at vi kan spille på forskjellige måter. Vi er gode med ballen i etablert angrep, og vi kan kontre. Det åpner for ulike kampplaner ut fra hva vi opplever, sier han.

Vel vitende om at Norge har verdens kanskje aller beste bakromsspiss i Erling Braut Haaand.

– Det blir en spennende taktisk utfordring. Men trolig tåler vi ikke å tape, understreker landslagssjefen.

Som kjent går gruppevinneren direkte til VM, mens gruppetoeren går inn i en svært tøff playoff der 12 lag, alle gruppetoerne og de to beste Nations League-lagene, blir fordelt i tre playoff-grupper og skal kjempe om de tre siste VM-plassene.

Kvalifiserer Norge seg til VM i Qatar?

Norges neste kamp spilles hjemme mot gruppejumbo Gibraltar tirsdag kveld. Solbakken er nådeløs på at dette er en kamp som skal vinnes 999 av 1000 ganger.

– Vi må bare unngå at det blir den tusende gangen, for i fotball kan det skje, er advarselen hans.

Kampstart på Ullevaal er 20.45.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal