Hopp til innhold

Verdensmesteren beskrives som en «gudegave»​​​​​​​ og sammenliknes med Hushovd

LEUVEN/OSLO (NRK): Ingen klarte å følge Per Strand Hagenes (18) på de siste kilometerne av juniorenes fellesstart i sykkel-VM i Belgia. Landslagstrener Kai Lexberg må tilbake til en ung Thor Hushovd for å beskrive sykkeltalentet.

Per Strand Hagenes.

VM-GULL: Her sikrer Per Strand Hagenes junior-VM-gull.

– Han er helt unik, sier juniorlandslagstrener Kai Lexberg til NRK om Hagenes.

18-åringen fra Sandnes var nemlig fullstendig overlegen i avslutningen av juniorenes landeveisritt i VM.

Med seks kilometer igjen å sykle, avgjorde Hagenes fellesstarten med en maktdemonstrasjon. Dermed sikret han Norges første medalje i VM i sykling så langt.

Kai Lexberg, landslagssjef

BLANK I ØYNENE: Kai Lexberg var tydelig rørt da han snakket om dagens gull og Per Strand Hagenes.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Lexberg som har jobbet med juniorlandslaget siden 2013, og på NTG Kongsvinger før det, har sett sin del av norske sykkeltalenter.

På spørsmål om Hagenes sitt talent trekker først og fremst frem fysikken og mentaliteten, men også en imponerende motor etter allsidig trening fra blant annet langrenn.

Ikke minst har 18-åringen en uvanlig kraft i pedalen for alderen.

– Den trøkken som junior ... Det eneste vi har sett i den alderen, er vel Thor (Hushovd). Vi må nok dit. Vi vet jo hvordan det endte, og så får vi se hvordan det går – uten å legge for mye press på ham. Det er viktig at han har gode folk rundt seg, for det medfører jo et press å bli juniorverdensmester, sier Lexberg til NRK.

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad gikk så langt som å kalle ham en «gudegave» tidligere i uken.

– Helt sykt

Der hvor Sylling, Lexberg og resten av lagkameratene hadde følelsene uten på kroppen, var det en mer fattet, men glad verdensmester som tok seg tid til pressekorpset.

– Det er veldig gøy. Jeg har tenkt siden jeg så VM i Bergen i 2017 at det hadde vært helt sykt å vinne VM, sier Hagenes til NRK og fortsetter:

– Det er utrolig kjekt. Jeg må bare takke alle som har hjulpet meg for at jeg kan få sykle alene over målstreken. Støtteapparatet, lagkameratene mine, familien og spesielt treneren min Espen Aareskjold.

Junior-vm

PALLEN: Per Strand Hagenes ikledd sin første verdensmestertrøye.

Foto: David Stockman / AFP

18-åringen har tidvis herjet denne sesongen og var av mange spådd som den største kandidaten til å ta med seg verdensmestertrøya hjem.

Og når alt kom til stykke, så viste det seg at planen til Hagenes og laget var god nok til akkurat det.

– Det var planen å ta det støtet. Jeg så på den svingen i går og tenkte at siste runde så skal jeg være nummer én eller to inn i bakken og bare tråkke pedalen i bånn og kjøre alt jeg kan, og det var det jeg gjorde, forteller Hagenes og rykket og kjøringen i ensom majestet de siste seks kilometerne til mål.

– Det lover godt

I mål var franske sølvmedaljøren Romain Grégoire 19 sekunder bak nordmannen, og den estlandske bronsevinneren Madis Mihkels 24 sekunder bak.

Rundt 30 minutter senere, etter medaljeseremoni og blitsregn, ble Hagenes konfrontert med Kaggestads bruk av «gudegave» for å beskrive ham.

– Det er hyggelig å høre. Men jeg mener fortsatt at jeg kanskje må få litt resultater som senior for at det skal stemme helt. Men jeg har gode resultater som junior, så det lover godt. Så satser vi på at jeg kan fortsette som senior, sier Hagenes.

Per Strand Hagenes.

GULL: Per Strand Hagenes syklet alene over målstreken i Belgia fredag formiddag.

Foto: David Stockman / AFP

– Ser du på deg selv som en gudegave?

– Nei egentlig ikke, men det er gøy at andre mener det.

Og det at han får et slik stempel, som en 18 år gammel juniorsyklist, tar Hagenes tilsynelatende helt med ro.

– Det er egentlig morsomt, vi satt og køddet med det rundt middagen i går, så det har egentlig ikke så mye å si. Jeg vet at for at jeg skal kunne være det så må jeg bare fortsette å trene som jeg gjør, det kommer ikke gratis, avslutter den nybakte verdensmestere.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal