Hopp til innhold

En rekke søksmål mot Skiforbundet: – En gift i kulturen

Norges Skiforbund har havnet i en rekke arbeidskonflikter de siste tre årene. NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt mener det vitner om en ukultur, men generalsekretær Ingvild Bretten Berg peker på omorganisering.

Skiforbundet har mottatt en rekke søksmål de siste årene

SØKSMÅL: Dette er et av søksmålene som fant sted i 2019.

Foto: NTB/NRK

Nå står Skiforbundet i nok en sak som også kan havne i rettsapparatet. Dette er den mye omtalte konflikten mellom Norges Skiforbund på den ene siden, og hoppsjef Clas Brede Bråthen på den andre.

De siste årene har imidlertid Skiforbundet måtte løse flere arbeidskonflikter, som ikke har vært omtalt tidligere.

NRK har vært i kontakt med landets 23 tingretter. Dokumenter derfra viser følgende:

  • To tidligere ansatte skulle egentlig møte Skiforbundet i retten i fjor høst, men sakene ble avgjort utenfor rettssalen.
  • To andre tidligere ansatte truet med å levere søksmål i samme periode, men de kom til enighet før det ble levert stevning.

Samtlige saker har handlet om påstander om ugyldig oppsigelse, og resultatet har blitt forlik, store utbetalinger og klausuler om taushet.

I tillegg har to andre ansatte forhandlet frem sluttpakker etter oppsigelse, opplyser Skiforbundet til NRK.

Alle sakene har oppstått fra 2018 og frem til i dag, og det er ingen registrerte saker fra 2010 til 2018.

– Ukultur

NRK-kommentator Saltvedt mener sakene tegner et tydelig bilde:

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

NRK-KOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

– Det er et uttrykk for en gift i kulturen. Hva dette skyldes, har Skiforbundet betalt for å slippe at havner i offentligheten. Mengden søksmål er et typisk tegn på en ukultur, sier Saltvedt.

Alle sakene har oppstått under generalsekretær Ingvild Bretten Bergs ledelse. Berg svarer slik på kritikken fra Saltvedt i en e-post til NRK:

– Det er en påstand jeg tror de fleste ansatte i Skiforbundet vil reagere kraftig på. Det Saltvedt forsøker å knytte til generelle miljøutfordringer, dreier seg ikke om enkeltstående saker, mener generalsekretæren.

Ingvild Bretten Berg

GENERALSEKRETÆR: Ingvild Bretten Berg.

Foto: Vidar Ruud / Ruud, Vidar

Hun påpeker at fem av seks saker er en konsekvens av det hun kaller «en helt nødvendig omorganisering for to år siden».

En omorganisering hun hevder hadde bred støtte i forbundet.

– Noen av dem som ble berørt i omorganiseringen, var naturligvis uenige i beslutningene. Det har jeg respekt for og er ikke uvanlig i slike prosesser.

Reduserte staben

Berg begrunner antallet arbeidsrettstvister med at Skiforbundet i 2018 hadde en drift for fellesfunksjonene som oversteg inntektene med flere millioner kroner.

FORLIK: Skiforbundet inngikk forlik samme dag som NRK kontakt i fjor høst. Dette er en samtale mellom NRKs journalist og forbundets advokat.

FORLIK: Skiforbundet inngikk forlik samme dag som NRK tok kontakt i fjor høst. Dette er en samtale mellom NRKs journalist og saksøkers advokat.

Foto: Skjermdump

Berg forteller at hun den gangen også så at organisasjonen hadde behov for ny kompetanse, spesielt knyttet til en ny mediehverdag.

– Enhver leder må tilpasse daglig drift til de inntekter som er tilgjengelig, både for å sikre aktiviteten, utvikling av organisasjonen, og for å sikre øvrige arbeidsplasser. Det ble med dette som utgangspunkt iverksatt en omorganisering, skriver hun, og fortsetter:

– Med mål om å få mer sport og aktivitet for pengene. Gjennom omorganiseringen reduserte vi staben med 11 årsverk, hvorav fire medarbeidere takket ja til sluttpakker, mens én endte med rettsmekling der partene ble enige om en løsning.

Den sjette saken handlet også om ugyldig oppsigelse, men ble løst i rettsmekling. Den hadde ifølge Berg ingenting med omorganiseringen å gjøre, men saksøker mener at oppsigelsen kom som en konsekvens av omorganiseringen.

NRK har vært i kontakt med fire av medarbeiderne, men de kan ikke uttale seg om saken.

ENDTE I FORLIK: Dette søksmålet ble løst utenfor rettssalen.

ENDTE I FORLIK: Dette søksmålet ble løst utenfor rettssalen.

Foto: Skjermdump

– Full åpenhet

Generalsekretær Berg sier følgende om hvor mye penger Skiforbundet har brukt på sluttavtaler og forlik etter at hun ble ansatt i stillingen:

– Tre medarbeidere fikk i snitt 317.000 kroner hver. Disse tre er direkte knyttet til omorganiseringen i Skiforbundet.

Bretten Berg opplyser ikke hva de tre siste medarbeiderne fikk utbetalt i snitt i sine forliksavtaler eller sluttpakker.

– Hvorfor måtte de eks-ansatte signere en taushetsavtale?

– Det er helt ordinær kutyme at det er en gjensidig taushetsklausul i en sluttavtale ved en omorganisering. Det har vært full åpenhet når det gjelder hvorfor det var nødvendig med en omorganisering for å redusere kostnadsnivået og få ny kompetanse.

– Det at dere betalte dere ut av rettssaker, betyr det at dere egentlig ikke hadde oppsigelsesgrunner som hadde holdt i retten?

– Vi hadde saklig grunnlag for den omorganiseringen som ble gjennomført begrunnet i bedriftens økonomi og behovet for ny kompetanse, skriver Berg.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal