Ferie ble til krigsmareritt

Svalbard-bosatte Ivan Velitsjenko dro på ferie til hjemlandet Ukraina 22. februar. Det som skulle være kosetid med familien, har blitt til en hverdag med krig, molotovcocktailer og stadige angrep.

PYRAMIDEN: Ukrainske Ivan Velitsjenko skulle egentlig bare på en ferietur til hjemlandet sitt. Nå kommer han seg ikke ut av landet. Her fra den russiske nedlagte gruvebosetningen Pyramiden på Svalbard. Foto: Privat
PYRAMIDEN: Ukrainske Ivan Velitsjenko skulle egentlig bare på en ferietur til hjemlandet sitt. Nå kommer han seg ikke ut av landet. Her fra den russiske nedlagte gruvebosetningen Pyramiden på Svalbard. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi er under angrep daglig. Byen ser helt annerledes ut enn slik jeg husker den, forteller Velitsjenko til Dagbladet.

Tsjernihiv ligger nord for Kyiv, ikke langt fra grensa til både Hviterussland og Russland.

Foreløpig har det ukrainske forsvaret lykkes i å forsvare byen.

Velitsjenko har bodd på Svalbard siden 2016. To dager før krigen brøt ut, dro han til hjembyen Tsjernihiv i Ukraina for å tilbringe etterlengtet tid med familien. Nå får han ikke lov til å forlate landet.

Kjørte over russergrensa

- Jeg hadde vært i Russland for å besøke kjæresten og sønnen min, og kjørte over grensa 22. februar. Det var mye militær aktivitet ved grensa, men jeg trodde ikke at krigen skulle bryte ut, forteller Velitsjenko.

Allerede da var krigen i emning, mange europeiske ambassader hadde hentet sine ansatte hjem, og ifølge flere medier var det bare et spørsmål om tid før Russland ville invadere Ukraina.

- Det var mange rykter, blant annet om at Ukraina måtte være forberedt på den russiske invasjonen. Folk, inkludert meg, var bekymret for at krigen skulle starte når som helst, sier han, og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.