Hopp til innhold

En rørt Thomas Wærner vant Finnmarksløpet: – Fantastisk å stå bak et hundespann som dette

Forhåndsfavoritten Thomas Wærner stakk av med en solid seier i den lengste distansen på 1200 kilometer i Finnmarksløpet. Bak ham er det fortsatt stor spenning.

Målgang FL1200 med Thomas Wærner

OVERLEGEN: Thomas Wærner er vinneren av Finnmarksløpet 2022.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Det ble en vindfull siste etappe fra sjekkpunktet på Jotka, med liten kuling med vindkast på 16 m/s.

Men til tonene av Conquest of paradise kunne de stolte hundene – og eieren, tråkke seg gjennom Alta sentrum og i mål som førstemann i FL1200 2022 kl. 07.46.

I tillegg med den gjeve seieren er han blitt norgesmester.

Thomas Wærner

FL1200: Det var en rørt Thomas Wærner som kom inn med de ni hundene sine i gågata i Alta.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Wærner sine første ord etter han passerte målstreken:

– Dette er veldig spesielt.

Og da er det vinnerne foran sleden Wærner viser til. Det var en rørt Wærner som roset hundene etter målgangen.

– Når du har jobbet så mange år med hundene, og så leverer de så godt – det helt fantastisk å stå bak et hundespann som dette.

Thomas Wærner lederhund

VINNERE: Lederhunden Jackie var den heldige som fikk vinnerkransen rundt halsen. – Hun har vært en viktig brikke i spannet i mange år, nå fortjente hun å komme fram litt, sa Wærner.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Wærner har vært storfavoritt fra start, og tok for alvor teten på distansen fra Neiden til Varangerbotn.

Wærner er en av få profesjonelle hundekjørere i Norge som har sporten som heltidsjobb. Men det vil ikke si at han ikke har hatt flere utfordrere på vei mot mål.

Først var det Tom-Frode Johansen fra Furuflaten i Troms, og senere Kristoffer Halvorsen, som holder til i Torpa, samme bygd som Wærner selv.

– Jeg håpte på å få en luke, kjøre litt hardere i midten, og heller kjøre litt rolig på slutten. Når de andre ikke hengte seg på Neiden 2, da skjønte jeg at her er det en mulighet, forteller Wærner.

Se målgangen til vinneren her:

Thomas Wærner

Dette er Norges tøffeste hunder

Årets løp har vært varmt og hardt for hundene, og det har gjort det utfordrende for polarhundene i sporet. Omtrent halvparten av spannene som startet løpet i Alta har brutt.

Wærners taktikk for å overvinne været var å hvile mens solen sto høyest på himmelen. Han kjørte i intervaller på fem timer, så fem timer hvile.

– Du vinner ikke med å ikke hvile – du vinner med å hvile riktig, sier Wærner i mål.

Wærner Varangerbotn-3
Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK
Wærner Varangerbotn-15
Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK
Wærner Varangerbotn-4
Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK
Wærner Varangerbotn-16
Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK
Wærner Varangerbotn-1
Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK
Wærner Varangerbotn-19

Han valgte å gi fra seg ledelsen i Pasvik og heller gi seg selv og hundene en god pause. Det mener han var et avgjørende punkt i løpet for hans del.

– Det jeg gjorde var å hvile mellom klokken 11.30 og 15.30 når det var stekende sol. Da måtte de andre kjøre og hundene ble varme, og da tas det egentlig mer ut av hundene. Mens jeg fikk veldig god hvile – og det tror jeg var utslagsgivende.

Les også Flere kjørere har måttet bryte: – Varmt vær og sukkersnø er det verste for hundene

Ronny Frydenlund masserer hunden Bob

Selv om hyppig hvile har vært en fordel for hundene, betyr det samtidig at Wærner selv nesten ikke har sovet siden han startet løpet fra Alta forrige fredag.

I tillegg til mye hvile gir han også hundene litt mat annenhver time:

– Det er det viktigste – å få i de mat og alt de trenger. Får du ikke i dem det de trenger, så nytter det ikke hvor gode de er.

Dette var taktikken som holdt helt inn.

I dag kom ni av tolv hunder i spannet hans inn over målstreken.

Les også Test: Hvor i hundespannet passer du inn?

collage finnmarksløpet

Gambling før start

Den 49 år gamle torpingen vant også Finnmarksløpet sist det ble gjennomført, i 2019, og Iditarod i 2020. Men i år byttet han ut halvparten av spannet, og det var spenning knyttet til generasjonsskiftet.

– Litt gambling er det, men jeg føler at det er det riktige, sa han til NRK før start.

Målgang FL1200

Lederhunden Jackie med vinnerkransen og hennes mer erfarne kollega K2. Han har vært en viktig hund for Thomas Wærner i mange år, men er begynt å komme opp i årene.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Etter målstreken påpekte han at det var hovedsakelig de erfarne som var med han helt inn til mål. Læringskurven for de nye hundene i spannet ble bratt siden de ikke har fått løpserfaring.

– Men de har fått en god reise og er nå klare for neste år.

– Hva er hemmeligheten, du har vunnet det meste de siste årene og er jo nærmest uslåelig?

Jeg har veldig fokus på hundene og så er jeg ikke så veldig redd for å tape. Jeg gjør heller den jobben jeg må med hundene, og det jeg mener er best for dem.

Målgang FL1200

Også Wærners partner, Guro Byfuglien, har deltatt i årets løp med hunder fra gården. Hun deltok på distansen 600 km, hvor hun kjørte inn som nummer 27.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Skal du komme tilbake og ta VM-tittelen til neste år?

Jeg må tenke litt på hva jeg skal gjøre og se an det nye spannet. Lederhunden K2 er dessverre over åtte år nå, så det er litt trist, avslutter Wærner.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal