Problemene som venter Charles:

Motbakkekongen

Nesten like mange ville ha foretrukket sønnen William som ny konge, viser Dagbladet-undersøkelse i Norge. Ekspertene enes om at kong Charles står overfor en rekke store utfordringer. Likevel er det håp.

FULGTE MOR: Kong Charles III tok mandag et siste farvel i pomp og prakt med sin mor, dronning Elizabeth II. Foto: AP
FULGTE MOR: Kong Charles III tok mandag et siste farvel i pomp og prakt med sin mor, dronning Elizabeth II. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Britenes ny-utropte kong Charles III kan se fram til en betydelig kortere regentperiode enn moren Elizabeth II, som døde i en alder av 96 år og som det i dag ble holdt begravelsesseremoni for i Londons Westminster Abbey.

Helt siden 1952, nesten like lenge som Charles er gammel, har Elizabeth vært britenes høyt elskede dronning.

Den samme kjærligheten vil neppe sønnen oppleve - slik en retorikkekspert var inne på etter den nye kongens tiltredelsestale.

- Talen er nok skrevet med tanke på at Charles ikke er like folkekjær som sin mor, sa universitetslektor i retorikk Charlotte Hidle til Dagbladet. Hun kalte kongens posisjon «utfordrende».

Nå viser en spørreundersøkelse InFact har gjort for Dagbladet at kongen har en bratt oppoverbakke også her i landet.

Arven etter Diana

Av 1000 personer i Norge som ble intervjuet den 9. september, svarte 39 prosent at de mener Charles er den rette til å overta som konge.

At hele 37 prosent av dem ville ha foretrukket Charles' sønn William gir en pekepinn om en popularitet som mildt sagt ikke er på topp.

Kongehusekspert og førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Carl-Erik Grimstad, er ikke overrasket.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.