Jonas Gahr Støre

Bekymret: - Veldig urovekkende

Familien til statsminister Jonas Gahr Støre har mange og lange bånd til USA. Nå synes han utviklingen hos Norges viktigste allierte er «veldig urovekkende».

NEW YORK: Jonas Gahr støre om utviklingen i det amerikanske demokratiet. Reporter: Vegard Kvaale. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Denne uka er Støre en av 150 stats- og regjeringssjefer som gjester New York under den årlige åpningen av FNs generalforsamling. Bakteppet er dystert. Krigen i Ukraina overskygger det meste. Men også på en rekke andre områder ser verden ut til å gå i feil retning med klimakrise og andre humanitære kriser.

Vertslandet USA er Norges viktigste allierte i denne særdeles turbulente tida. De sliter også, ifølge landets egen president, Joe Biden. I en kraftfull tale nylig advarte han om hvordan ekstremisme, polarisering og folk som ikke vil godta valgresultat truer demokratiet.

Støre sier han forstår Biden og er svært bekymret for utviklingen i det amerikanske demokratiet.

- Den uroen Biden gir uttrykk for, den forstår jeg. Han er president og er urolig for å se at helt påviselige falske påstander om at valg er stjålet, eller at de bare kan avlyses, blir opprettholdt og trodd på av såpass mange, sier Støre til Dagbladet og legger til:

- Jeg synes de siste åras utvikling er urovekkende, fordi polarisering er en trussel mot demokratiet. Demokratiets flotte kvalitet er at flertallet bestemmer, men at mindretallet har gode rettigheter. Polarisering trekker folk fra hverandre på en slik måte at det regnestykket ofte ikke går opp, sier Støre til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.