Russland med Svalbard-anklager

Russland anklager Norge for å styrke den militære tilstedeværelsen på Svalbard.

UT MOT NORGE: Presstalsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet. Foto: Lev Radin /Pacific Press / Shutterstock / NTB
UT MOT NORGE: Presstalsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet. Foto: Lev Radin /Pacific Press / Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer fram i en pressemelding fra det russiske utenriksdepartementet.

- Vi ser at det pågår flere forsøk fra norsk side på å bygge opp den militære tilstedeværelsen på Svalbard, sier pressetalsperson Maria Zakharova.

Det var Aftenposten som omtalte saken først.

«Demonstrerte suverenitet»

Zakharova trekker spesielt fram en hendelse fra 21. september i år, hvor den norske fregatten «Thor Heyerdahl» var til stede i havna i Longyearbyen.

Russisk UD mener Norge med dette «demonstrerte suverenitet» over øygruppa.

Zakharova trekker videre fram Kystvaktens tilstedeværelse.

- Vi kan ikke unngå å se at den norske Kystvakten, som er en del av den norske marine, er i Svalbard-området, inkludert i farvannet nær den russiske byen Barentsburg, sier Zakharova.

Hun mener videre at Kystvaktens tilstedeværelse har endret seg, og trekker fram at Kystvakten 30. september oppholdt seg i nærheten av Barentsburg uten å verken ha varslet på forhånd eller oppgitt noen grunn til besøket.

- Dette korresponderer ikke med det som har vært vanlig praksis de seinere åra, når russisk side har blitt informert om slike besøk på forhånd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.