Hopp til innhold

Polsk trener ut mot hopplandslaget: – Norge har tatt for stor risiko

Den norske hoppleiren mottar kritikk fra polsk hopptrener etter å igjen ha blitt diskvalifisert for problemer med hoppdressen.

thomas thurnbichler (innfelt)
Lindvik

DISKVALIFISERT IGJEN: Norge mottar kritikk av polsk trener (innfelt) etter Marius Lindvik ble diskvalifisert under nyttårshopprennet.

Foto: Kacper Pempel /Geir Olsen / Reuters/NTB

– De tar trolig stor risiko. Du må gjøre det og være på grensen i skihopping. Alle er på grensen, men det ser ut som Norge har tatt for stor risiko de siste årene, sier den polske hopptreneren Thomas Thurnbichler til NRK om Norges gjentatte diskvalifikasjoner.

– Det må han mene. Vi føler ikke vi gjør det, svarer Clas Brede Bråthen, sportssjef for landslaget.

Landslagstrener Alexander Stöckl mener kritikken fra den polske treneren er tynn.

– Det er lett å si, når vi har en disk. Da venter vi bare til han får en disk på sine, og så sier vi akkurat det samme, svarer han da han blir konfrontert med kritikken fra Thurnbichler.

Marius Lindvik ble diskvalifisert etter problemer med hoppdressen under nyttårshopprennet, og Halvor Egner Granerud ble disket for stor dress senest i slutten av november.

Topper statistikken

Statistikken over antall diskvalifiseringer grunnet dressproblemer viser at Norge har langt flere enn konkurrentene de siste årene.

Norge har hele 40 diskvalifiseringer de siste ti årene, mens neste land på lista er Slovenia med 28.

Bråthen mener det er flere forklaringer på tallene:

– Det er over en lang periode. I deler av den perioden så var vi i en læringsfase. I senere tid opplever jeg ikke at vi har så mye veldig mye mer disker enn andre nasjoner.

Renndirektør i hopp, Sandro Pertile, er ikke sikker på om Norges statistikk er så mye høyere i helhet enn andre land.

– I alle konkurranser har vi seks eller syv norske hoppere med. Jeg tror at hvis man teller opp antall hopp vi har i året vil man se at prosentandelen ikke er så høy.

– Tynnere bemanning

Sportssjefen er klar på at tallene henger sammen med landslagets manglende bemanning.

– Vi er mye tynnere bemannet enn de vi konkurrerer med. Det er veldig rart hvis vi klarer å gjøre en like god jobb som dobbelt så mange andre personer gjør, sier han og utdyper:

– Dette meldte vi ifra om til ledelsen i Norges Skiforbund da de begynte å kutte. Da sa vi at vi var på smertegrensa i forhold til bemanning. Alle som kan litt om det skjønner at det kan få konsekvenser. Og dette kan være et utslag av det.

Hoppuka 2022 2023

SPORTSSJEF: Clas Brede Bråthen

Foto: Geir Olsen / NTB

Det norske landslaget har fem i støtteapparatet, hvor en jobber med hoppdressene. Konkurrenter som Polen, Tyskland og Østerrike har omtrent ti i støtteapparatet, og opp til tre som jobber med dressene.

– Vi har et veldig lite team, og det er en helvetes jobb å sørge for at dressen er innafor på syv mann, konstaterer Stöckl.

Landslagstreneren forteller at med et så lite apparat må de gjøre harde prioriteringer.

– Vi sørger først og fremst for at dressen er innafor på de aller beste, som Halvor, og så må vi nedprioritere på andre. Da kan det skje at ikke alle dresser blir sjekket til enhver tid.

Før hver konkurranse gjennomgås dressene. Utøveren tar den på, måler, tar den av og endrer dressen.

Ifølge Stöckl er det en svært krevende jobb, og dermed ender det iblant med en disk.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal