Monsterskip til Oslo:

- Bekymrer Putin

Verdens største krigsskip, hangarskipet USS Gerald R. Ford, ankommer snart Oslo. - Et klart signal, sier pensjonert generalløytnant til Dagbladet.

VERDENS STØRSTE: I løpet av de neste dagene legger verdens største krigsskip, USS «Gerald R. Ford» til kai i Oslo. Skipet er 335 meter langt og koster over 142 milliarder kroner. Video: Håkon Mosvold Larsen / NTB, Reuters, Den amerikanske hæren. Reporter: Edward Stenlund / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette sender de signalene vi ønsker – nemlig at USA står fast ved sine forpliktelser overfor Norge og Nato. Det er et klart signal om at amerikansk tilstedeværelse i vårt område er ønskelig fra norsk side og noe USA satser på.

Det sier pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug til Dagbladet, i forkant av at verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, skal besøke Oslo denne uka.

Skipet ankommer trolig onsdag og kan bli liggende i fire dager.

Russland: - Skadelig

Skipet ble døpt i 2013, men etter flere år med tester og klargjøring er det nå satt i normal drift. I begynnelsen av mai dro skipet fra USA og la ut på sin første operative tokt.

Russlands ambassade omtalte tirsdag det planlagte hangarskip-anløpet i Oslo som en skadelig maktdemonstrasjon.

- Tatt i betraktning at det innrømmes i Oslo at Russland utgjør ingen direkte militær trussel for Norge, ser slike maktdemonstrasjoner ut som ulogiske og skadelige, skrev Timur Tsjekanov ved Russlands ambassade i en e-post til NTB.

- Bekymrer Putin

Dalhaug tror neppe at Russland vil komme med et motsvar - men mener likevel at hangarskip-besøket vekker bekymring hos Kreml og Russlands president Vladimir Putin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.