Nato-sjefen: - Sikker på enighet

Krigen i Ukraina har stått øverst på agendaen under Nato-møtet i Oslo. Jens Stoltenberg melder om bred enighet om at Ukraina skal inn i alliansen, og reiser til Tyrkia for å sikre svensk medlemskap.

Denne uka møtes 31 Nato-utenriksministre samt den svenske utenriksministeren i Oslo til uformelle sa... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utenriksministre og representanter fra Natos 31 medlemsland og Sverige har onsdag og torsdag deltatt på det såkalt uformelle møtet i Oslo.

- Vi har hatt gode og konstruktive diskusjoner, sier generalsekretær Jens Stoltenberg under den avsluttende pressekonferansen torsdag ettermiddag.

Krigen i Ukraina, samt styrking og utvidelse av forsvarsalliansen, har stått øverst på møtets agenda.

Nato-sjefen opplyste før møtets siste dag at alle allierte er enige om at Ukraina skal bli medlem av alliansen, og om at det er opp til Nato-landene og Ukraina å bestemme dette - ikke Russland.

Sikker på enighet om garantier

Det er knyttet særlig stor spenning til hvilke sikkerhetsgarantier Nato kan gi Ukraina, herunder et konkret svar på når Ukraina kan innlemmes i alliansen.

- Når krigen slutter må vi sørge for at historien ikke gjentar seg - at dette mønsteret av russisk aggresjon virkelig stopper, sa Stoltenberg torsdag morgen.

Under den avsluttende pressekonferansen sier han at han er sikker på at landene vil oppnå konsensus om hvilke sikkerhetsgarantier de kan gi innen toppmøtet i Vilnius i juli.